Experternas nya teori om flygkraschen

1 av 20 | Foto: AFP
NYHETER

62 personer dog när passagerarplanet kraschade i den ryska staden Rostov-na-Donu.

Nu tror experter att kraschen inträffade när piloterna avbröt landingsförsöket.

– De tog upp planet alldeles för snabbt och då tappade de kontrollen, säger experten Jan Ohlsson.

Passagerarplanet kraschade i den ryska staden Rostov-na-Donu under natten till lördag, svensk tid. Planet exploderade intill flygplatsen och lämnade inga överlevande. Alla 62 personer ombord dog direkt på platsen.

Piloterna hade försökt landa, men på grund av de dåliga väderförhållandena valde de att cirkulera ovanför i två timmar innan de försökte igen – och kraschade.

Nu tror experter att även det andra landningsförsöket avbröts.

– De avbröt landningsförsöket och sedan stiger de mycket kraftigt, då tappar de fart och förlorar kontrollen över planet, säger säkerhetsexperten Jan Ohlsson.

Försökte avbryta försöket

Data från Flightradar24.com visar att ett annat flygplan avbrutit tre landningsförsök innan man istället valde att landa i Krasnodar, en flygplats 20 minuter därifrån. Samma natt hade också piloter på Aeroflot och Czech Airlines istället valt att landa vid en flygplats i Krasnodar, skriver Daily Mail.

Nu tror experter att planet från Dubai hade tänkt göra samma sak – åka till den andra flygplatsen – men att de bara skulle försöka en gång till.

– Det finns ingen anledning för dem att inte åka till Krasnodar. Fly Dubai ägs av staten och har råd att betala extra för att landa på en annan flygplats, säger Jan Ohlsson om en teori som det spekulerats kring. Att flygbolaget inte hade råd.

”De tappar kontrollen”

När passagerarplanet, Boeing 737, bara var 5,3 kilometer från landningsbanan verkar piloterna ha fattat beslutet att det inte går.

”Vi avbryter och börjar stiga igen”, ska piloterna ha sagt till flygtrafikledningen enligt en inspelning som ryska medier tagit del av.

Då stiger de snabbt och bestämmer sig för att åka till 2400 meters höjd igen, skriver Daily Mail. Men kraftig molnighet och vinden gör att det inte går som planerat och de kommer upp ungefär 1 000 meter innan de störtar.

– De verkar tappa fart och har inte kollat på hastighetsmärtaren. Har man inte ställt om rodret rätt så kan man få effekten att planet viker sig, säger han.

Då kraschar planet för att ögonblicket efter explodera. Allt går över på bara en minut.

ARTIKELN HANDLAR OM