”Misstänkte Paristerroristen planerade Brysselattack”

1 av 21 | Foto: Krister Hansson
Abdeslam vårdas på det här sjukhuset i Bryssel.
NYHETER

Den misstänkte Paristerroristen Salah Abdeslam beskrivs som ”mycket rädd och svag” av sin advokat.

Till utredare ska Abdeslam ha sagt att han planerade en ny attack i Bryssel.

– Vi har hittat många tunga vapen och ett nytt nätverk runt honom i Bryssel, säger Belgiens utrikesminister Didier Reynders.

Salah Abdeslam greps på fredagen i en massiv polisinsats i Brysselstadsdelen Molenbeek. Han misstänks för inblandning i terrordåden i Paris i november. Enligt den franske åklagaren Francois Molins spelade han en ”central roll” i planeringen av attackerna som krävde 130 människoliv.

Abdeslam skottskadades i samband med gripandet i Molenbeek och vårdades på sjukhus fram till lördagsmorgonen, då han fördes till ett högsäkerhetsfängelse i Brugge. På onsdag ska han ställas inför en domstol i Bryssel.

”Redo att återuppta något”

I förhör har Salah Abdeslam uppgett att han planerade en ny attack i Bryssel, säger den belgiske utrikesministern Didier Reynders.

– Han var redo att återuppta något i Bryssel, och det kan vara sant eftersom vi har hittat många vapen, tunga vapen, i de första utredningarna och vi har hittat ett nytt nätverk runt honom i Bryssel, säger Reynders under en paneldiskussion på söndagen enligt AFP.

Stämmer åklagaren

Tidigare under söndagen meddelade Salah Abdeslams advokat Sven Mary att han kommer att stämma åklagaren Francois Molins, som på lördagen sa att Abdeslam i förhör erkänt att han planerat att spränga sig själv vid arenan Stade de France, men att han "backade ur".

Sven Mary anser att uppgifterna borde vara belagda med förundersökningssekretess.

– Salah är oerhört viktig för den här utredningen. Jag skulle till och med säga att han är guld värd. Han samarbetar, han pratar, han hävdar inte sin rätt att hålla tyst. Jag tycker att det vore bra att låta sakerna ha sin gång, så att utredarna kan få prata med honom, säger Mary enligt AP.

Till tidningen La Capitale säger advokaten att hans klient är ”mycket rädd och svag”.