Ali, 19: ”Jag dör hellre än återvänder”

1 av 7
NYHETER

LESBOS. Förvirring och oro präglar ön Lesbos efter avtalet mellan EU och Turkiet.

Alla flyktingar vi möter är rädda för att deporteras.

– Jag dör hellre i Europa än återvänder, säger flyktingen Ali Sohal, 19.

Under söndagen evakuerades minst tretusen flyktingar från ön Lesbos, som under det senaste året varit inkörsporten till Europa för en halv miljon flyktingar.

Flyktingarna togs med fartyg till det grekiska fastlandet. Vad som ska hända där är ännu okänt.

När Aftonbladet kommer fram till byn Moria sent på söndagskvällen har det stora fängelseliknande lägret redan tömts.

Tanken är att lägret framöver ska användas för de flyktingar som kommit efter avtalet trätt i kraft, i väntan på att skickas tillbaka till Turkiet.

Syrierna och irakierna och afghanerna har redan skeppats iväg till det grekiska fastlandet. Kvar är pakistanierna, i ett mindre provisoriskt läger intill.

”Dör hellre än återvänder”

Juridikstudenten Ali Sohal, 19, som kom hit för 21 dagar sedan, sitter med en grupp landsmän kring en eld och försöker förstå vad som håller på att hända.

– De säger att vi ska åka till fastlandet i morgon. Jag är orolig för att de i stället kommer att skicka mig till Turkiet. Eller ännu värre, hem till Pakistan där jag hotats till livet av talibanerna. Jag dör hellre här än återvänder, säger han.

Familjen har sålt sitt hus hemma i Pakistan för att betala de 5 000 euro som hans resa hittills har kostat. Han drömmer om att resa till England, där han har flera vänner.

– Alla här är rädda. Men också är arga på Europa. Vi vill att gränserna öppnas, säger Ali Sohal.

”Ingen vet vad som kommer hända”

Flera stora hjälporganisationer beordrades i går att lämna Morialägret. Några besked från de grekiska myndigheterna hur hanteringen av flyktingar ska se ut framöver har inte kommit.

– Alla flyktingar här kommer med frågor. Tyvärr har vi inga svar att ge. Inget vet vad som kommer att hända i morgon, säger Evye Prasta, 24, volontär på organisationen Better days for Moria.

Samtidigt kom minst 800 nya flyktingar under söndagen till Lesbos. Människor, som enligt avtalet mellan EU och Turkiet, snarast möjligt ska skickas tillbaka till Turkiet.