Nästan 300 danskar misstänks för människosmuggling

Foto: Scanpix/Jakob Dall
Danska författaren Lisbeth Zornig Andersen och hennes make har dömts till dryga böter efter att ha skjutsat en flyktingfamilj till tåget – samtidigt pågår rättsprocesser mot nära 300 andra danskar misstänkta för människosmuggling.
NYHETER

Nästan 300 danskar misstänks för människosmuggling efter att på flera sätt hjälpt flyktingar i höstas.

Ett gift par har dömts till att betala 50 000 kronor i böter efter att skjutsat en familj till tåget.

– Djupt orimligt att straffa medmänsklighet och anständighet på det sättet, säger författaren Lisbeth Zornig Andersen till Sveriges Radio.

Just nu pågår rättsprocesser mot 284 danskar som misstänks för människosmuggling, skriver Sveriges Radio. De misstänks för brott efter att ha skjutsat eller på något annat sätt hjälpt flyktingar som kom till eller passerade Danmark i från september till februari i år.

Skjutsade till tåget

Framför allt är det domen mot författaren och ekonomen Lisbeth Zornig Andersen och hennes man Michael Lindholm som väckt stor uppmärksamhet senaste veckan. 11 mars dömdes de till böter efter att ha skjutsat en syrisk familj från Rödby till Köpenhamn.

– Det fanns ingen möjlighet att välja annorlunda, en tom bil, små barn på motorvägen en varm sommardag. Naturligtvis måste man erbjuda lift, säger Michael Lindholm till Sveriges Radio.

I Danmark är det olagligt att hjälpa transitflyktingar och andra som olovligt befinner sig i landet. Att inte tjäna pengar på hjälpen är en förmildrande omständighet men upp till två års fängelse finns på straffskalan.

Döms till böter

Lisbeth Zornig Andersen och Michael Lindholm plockade upp den syriska familjen och bjöd på kanelbullar och kaffe i sitt hem. Därefter körde de familjen till närmsta tågstation för vidare färd mot Sverige.

Totalt dömdes de att betala 22 500 danska kronor var. Paret har överklagat domen och målet ska nu avgöras i hovrätten.

– Djupt orimligt att straffa medmänsklighet och anständighet på det sättet, säger Lisbeth Zornig Andersen till Sveriges Radio.