Polisen varnar för pirater i vägrenen

NYHETER

Vägpirater står utmed vägarna i Örebro.

Nu uppmanar polisen trafikanter att vara uppmärksamma och att inte stanna till.

– Det är ungefär som med tussilago, på våren så dyker de upp, säger Stefan Wickberg som är pressinformatör vid polisen region Bergslagen.

Under måndagen har polisen i Örebro fått in mellan fyra och fem larm om misstänkta vägpirater – personer som stannar sina bilar vid vägkanten och försöker få andra trafikanter att stanna till och på så sätt lura till sig bensin eller värdesaker.

– Man stannar på en plats, inte sällan står man illa till och försöker sedan att stoppa andra trafikanter. Det är inte olagligt i sig, men det kan finnas en risk för olyckor, säger Stefan Wickberg.

Han beskriver hur personerna uppehåller sig på en plats i 15-20 minuter innan man förflyttar sig till en ny vägkant.

– Det klassiska om någon stannar är att man säger sig ha slut på bensin och försöker byta till sig bränsle i utbyte mot något föremål man vill lämna i pant. Det har också förekommit situationer där andra personer kommit fram och försökt ta saker från bilen som stannat, i något enstaka fall har det varit tal om en rånsituation, säger Stefan Wickberg.

”Stanna inte”

På grund av resursbrist har polisen inte haft möjlighet att åka ut och kontrollera alla iakttagelser.

– Vid ett tillfälle var det en patrull som passerade en misstänkt person, men man hade en frihetsberövad i baksätet och kunde därför inte stanna, säger Stefan Wickberg.

Nu uppmanar han personer att ha ögonen med sig i länet och i övriga delar av Bergslagen.

– Men stanna inte. Ta kontakt med oss. Går det inte via 114 14 så får man ringa 112 i värsta fall. Vi vill ha koll på det här, prata med de här människorna även om de inte är så intresserade av att prata med oss, säger Stefan Wickberg.

Även polisen i stort uppmanar till uppmärksamhet på vägarna i en text man i början av mars publicerat på sin hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM