Vädjar till Bernie: Låt Hillary fokusera på Trump

1 av 5 | Foto: AFP
Donald Trump.
NYHETER

Nu vädjar demokrater till Bernie Sanders att ta det lugnt mot Hillary.

Clinton måste vara redo för ett presidentrace mot Trump som kan tvinga henne att ”smutsa ner sig”.

– Båda sidor kommer plocka fram sina kärnvapen, säger en källa inom Hillary Clintons kampanj.

Röster inom det demokratiska partiet uppmanar nu Bernie Sanders att börja tänka på ett presidentrace mot Donald Trump. Flera av partiets senatorer vädjar nu om låta Hillary Clinton fokusera på sin kampanj mot miljardären i stället för att föra ”krig” om väljarna inom partiet, enligt Politico.

Trots att en färsk opinionsundersökning från CBS News/New York Times visar att Bernie Sanders har ett större övertag i en presidentmatch mot Donald Trump än Hillary Clinton.

Politico har intervjuat ett flertal av demokraternas senatorer och målar upp en bild av att de tillfrågade gärna skulle se att Bernie Sanders drog sig ur primärvalet.

Även om ingen säger det rakt ut.

– Det kommer vara nästan helt omöjligt för senator Sanders att hinna ikapp. Hann göra matematiken och dra sin egen slutsats, säger senator Barbara Mikulski till Politico.

Stadigt delegatförsprång

Hillary Clintons 1 656 delegater ger henne i nuläget ett stadigt försprång gentemot Bernie Sanders i kampen om att bli demokratisk presidentkandidat. Men om hon vinner och sen ställs mot Trump så är oron att partiet är splittrat efter ett tufft primärval och att Hillary Clinton inte kommer vara redo att kavla upp ärmarna för att ta sig an miljardären som hittills inte verkar dra sig för något.

Trots att en sammanställning av nationella opinionsmätningar visar att Hillary Clinton har 9 procentenheters försprång i nuläget i ett eventuellt presidentval mot Trump så är det inte bara frid och fröjd.

Washington Post skriver att även om den dagliga verksamheten inom Clintons kampanjläger rör primärvalet mot Bernie Sanders så slipas det samtidigt på taktiken för att den före detta utrikesministern till Vita huset.

”Kommer bli elakt”

En presidentkampanj som de befarar kommer tvinga demokraternas kandidat att smutsa ner sig.

– Det kommer bli riktigt fult, elakt och otäckt, säger en demokrat med nära koppling till Clintonfamiljen enligt Washington Post.

– Vinnaren kommer i tävlingen av ömsesidig, garanterad, förstörelse bli den som också har en vision och budskap om framtiden som både är inspirerande och trovärdig för hela landet.

Enligt Washington Post planeras det inom Clintons läger för att möta Trumps bombmattor av attacker med att vända andra kinden till. En högt uppsatt kampanjmedarbetare beskriver taktiken som att de ska ”välja en väg av substans och prata politik och sakfrågor”, uppger Washington Post.

Det talas också om att inte falla i samma fälla som Trumps republikanska motståndare – att sänka sig till hans nivå.

Rota fram Trumps ”lik”

De menar att de republikanska motståndarna gick på Trump för sent och att de valde fel väg i sina attacker mot honom.

– Det handlade om småaktiga förolämpningar, inte strategi, säger David Brock som leder en av de största grupperna som står bakom Clinton, till Washington Post.

Inom partiet pratas det i stället om att angripa Donald Trump genom att rota fram ”liken i garderoben”.

– Ni kommer definitivt få höra från ett antal människor som är före detta kunder, klienter eller anställda som dragit det korta strået på olika sätt i sina göranden med Trump, säger David Brock, enligt Washington Post.

Förhoppningen inom demokraterna är att Trumps aggressiva kampanj i primärvalet gör att han inte får stöd från de republikanska väljare som ursprungligen stod bakom en av de kandidater som Trump gett sig på.

Största faran som demokraterna ser inför en ”smutsig” match mot Trump är att försöka ge sig in tuppfäktning med miljardären i hans eget spel.

För där är han oslagbar.

– Du kan inte slå honom genom att vara honom, säger Justin Barasky, talesperson för pro-Hillary Clintongruppen Priorities USA, till Washington Post.