Anna: Det är hur mycket blod som helst

Svenska författaren mitt i bombkaoset - döda bärs ut på bårar

1 av 3
NYHETER

Svenska författaren Anna Benson hamnade mitt i kaoset.

Taket framför henne rasade in när bomberna exploderade.

– Det är hur mycket blod som helst här, berättar hon.

Anna Benson var på väg mot flyget hem till Sverige tillsammans med sin sambo Susanne när bomben exploderade.

– Vi skulle resa hem till Sverige och då exploderade en bomb ovanför oss. Taket framför oss rasade in, vi måste gått precis under explosionen.

"Många ser döda ut"

Nu är hon kvar utanför flygplatsen och följer räddningsarbetet.

– Jag såg precis hur de bar in 40 bårar. Det är hur mycket blod som helst och massor av skadade. Många ser döda ut, säger hon.

Själva klarade sig Anna och Susanne oskadda. Men runt omkring dem vårdas nu skadade samtidigt som döda bärs ut på bårar.

– Jag har väl 40 människor framför mig på bårar och folk gråter, det är helt fruktansvärt.

"Blod på händerna"

– Det går folk här med skadade händer, precis framför mig kommer nu en kille med blod på händerna. Men de som bara skadat en hand viftar de bort och tar de som är mer allvarligt skadade.

Anna Benson och Susanne ska nu försöka ta sig från flygplatsen, men de vet inte riktigt hur.

– Det enda de har sagt är att flygplatsen är stängd i dag och i morgon. Vi får bara försöka ta oss härifrån, och det är det nog ganska många som kommer att försöka göra.

Belgiska myndigheter: ”Stanna där ni är”

Flygplatsen Zaventem är under tidagen stängd och evakuerad. Alla flyg och all kollektivtrafik är inställda, uppger Belgiens nationella kriscentrum. Under tisdagen finns det tillgång till taxibilar i Bryssel, utan kostnad. Men Kriscentrum uppmanar alla att stanna där de är – i skolan, på företag, i hemmet.

Telefonnätet är överbelastat. Det kan vara svårt att nå fram till Kriscentrumets nummer 1771.

– Ge företräde till offer och anhöriga. Ring inte om det inte är nödvändigt, skriver Belgiens nationella kriscentrum på Twitter.

Använd en fast telefonlinje istället för mobilen om du behöver ringa ett nödnummer. Det är lättare att komma fram på landlinan, skriver belgiska kriscentrumet.

Myndigheten skriver att alla Telenet-hotspots är gratis att använda.

UD: ”Använd sociala medier och sms”

Sveriges utrikesdepartement försöker nå svenskar i området via Twitter, med en varning om explosionerna. UD uppmanar till att höra av sig till sina anhöriga, men helst inte via telefon – nätet är överbelastat.

– Kriscentrum i Bryssel uppmanar människor att inte ringa på grund av överbelastning. Använd sociala medier eller sms, skriver svenska utrikesdepartementet på Twitter.

UD hänvisar till information från Sveriges ambassad i Bryssel som uppdateras löpande.

Sverige i EU uppmanar alla som är på EU-rådet eller andra EU-institutioner att stanna där och vänta på vidare instruktioner.

Svenska Utrikesdepartementet har öppnat en telefonlinje för drabbade eller oroliga anhöriga. Numret dit är +46 8 405 92 00.

Bryssels flygplats har lagt ut ett telefonnummer för frågor om anhöriga på flygplatsen, +32 2 753 73 00.

Bryssels medborgare öppnar sina hem

Brysselborna öppnar sina hem för strandsatta som behöver skydd, precis som parisare gjorde under terrorattackerna i november. På Twitter använder de hashtaggarna #IkWillHelpen, #PorteOuvert eller #OpenHouse.

Texten uppdateras.

FAKTA

UD:s nummer för anhöriga

Svenska UD har öppnat en kontaktlinje som drabbade eller anhöriga kan höra av sig till.

08-405 92 00

Telefonnätet i Bryssel har varit överbelastat. Använd sociala medier eller sms för kontakt i Belgien, uppmanar svenska Utrikesdepartementet.