Flyktingar räddade livet på känd nazist

NYHETER

Tyske nazisten Stefan Jagsch har kallat flyktingar ”laglösa djur”.

Men när han skadades i en trafikolycka var hjälpen snabbt på plats – i form av 16 flyktingar i två minibussar.

De gav Jagsch första hjälpen och väntade in ambulansen.

Stefan Jagsch.

Det var den 16 mars som Stefan Jagsch, kandidat för ultranationalistiska NPD i kommande valet i tyska delstaten Hessen, förlorade kontrollen över sin bil och kraschade in i ett träd.

Som tur var kom hjälpen snabbt – i form av 16 syriska flyktingar i två minibussar, skriver Frankfurter Rundschau. Enligt räddningstjänsten lyfte två av syrierna ut den svårt skadade Jagsch ur bilen och gav honom första hjälpen innan ambulansen kom till platsen.

Beskev flyktingar som ”laglösa djur”

De informerade ambulanspersonalen att den skadade hade haft bälte på sig vid kraschen.

NPD (Nationaldemokratische Partei) betraktas allmänt som ett nazistiskt parti. Stefan Jagsch deltog tidigare i år i en nazistisk marsch där flyktingar beskrevs som ”inkräktare”, ”laglösa djur” och ”bidragssökande turister”.

Räddningsinsatsen har uppmärksammats på sociala medier och Jean Christoph Fiedler, NPD:s ledare i Hessen, beskrev hjälpen från flyktingarna som ”en bra, human insats”.

Merkel vill förbjuda partiet

Flera delstater, och förbundskansler Angela Merkel, vill förbjuda NPD med motiveringen att partiet är icke-konstitutionellt, utgör ett hot mot den demokratiska ordningen, är främlingsfientligt, antisemitiskt och har en aggressiv och militant åskådning.

Stefan Jagsch vårdas fortfarande på sjukhus, men uppges efter omständigheterna må bra.

ARTIKELN HANDLAR OM