Jörgen, 48, blev förlamad av stressen

"Nu gör jag en sak åt gången"

1 av 7 | Foto: Foto: LENNART MÅNSSON/Bildbyrån
Jörgen Ekeberg, 48, blev förlamad av stress 2013. Han blev beroende av rullstol i nio månader och sedan rullator. Han blev återställd först efter ett års rehabilitering.
NYHETER

Jörgen Ekeberg, 48, blev förlamad - av stress. Han klarade sig inte utan rullstol.

– Läkarna sa att hjärnan stängde av för att skydda kroppen.

Han blev frisk efter ett års rehabilitering.

Aftonbladet berättade för tre år sedan, i april 2013, om Jörgen Ekeberg, 48, i Kristianstad. Han var uppbokad dygnets alla vakna timmar och hade inte haft semester på flera år.

Tillvaron var späckad: Han arbetade heltid som behandlingspedagog för ungdomar, hade extrajobb på helgerna, var kontaktperson för ungdomar med trasslig bakgrund, pluggade halvtid till yrkeslärare och var på väg att byta jobb.

Han hade känt sig trött, men hade inte reflekterat över att det kunde bero på stress.

– Jag överpresterade. Jag har alltid haft ett stort bekräftelsebehov och trodde bara jag dög genom att prestera. Nu när jag reflekterar så ser jag ju att jag vanvårdade mig själv, säger Jörgen Ekeberg.

Vänster arm och ben domnade

Andra i samma situationen skulle sannolikt ha reagerat med utmattningsdepression eller utbrändhet. Men något extremt sällsynt drabbade Jörgen Ekeberg:

Han blev förlamad av stressen.

När han inte klarade av att begränsa sig, så protesterade kroppen. Det började i vänsterarmen, som domnade bort. Dagen efter förlorade han rörelseförmågan i vänster ben. Höger kroppshalva påverkades aldrig.

Först befarade läkarna stroke, vilket senare kunde  uteslutas. När de fick veta hur stressigt Jörgen levde så kunde symptomen förklaras.

– Förlamningen berodde på stress och utmattning. Läkarna sa att hjärnan stängde av för att skydda kroppen. Det var en form av utbrändhet.

Han hade inga nervskador eller andra skador. Han fick beskedet att hans problem var psykologiska. Han hade drabbats av funktionella neurologiska störningar, som en följd av dissociativt syndrom.

Han fick veta att han skulle bli helt återställd, men inte när. 

Efter tre veckor på sjukhus kom han hem - i rullstol. I nio månader var han beroende av rullstolen, därefter kunde han börja gå försiktigt med rullator.

Rehabiliteringen tog ett år. Tre gånger i veckan fick Jörgen Ekeberg hjälp på neurologen på Centralsjukhuset i Kristianstad av ett team med neurologer, psykologer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kuratorer.

– Det var för att få rörelsen och styrkan tillbaka.

Prioriterar sig själv

Våren 2014 kunde han återgå till arbetet som  behandlingspedagog. Sedan dess har han helt ändrat livsstil.

– Numera gör jag en sak åt gången.

Han har ett enda jobb och har avsagt sig alla övriga uppdrag.

– Jag arbetar heltid, inte mer. Jag har en medvetenhet om att inte stressa i vardagen och försöker ta det lugnare. En vän sa att jag verkligen strålar nu  jämfört med tidigare.

Jörgen Ekeberg styrketränar eller springer tre gånger i veckan.

– Nu gör jag milen på 51 minuter.

I dag prioriterar han sig själv och sin familj.

Jörgen Ekeberg medverkar torsdag morgon i Morgonnyheterna i TV4.