Trump och Cruz i hustrubråk

1 av 3 | Foto: AP
Donald Trump med hustrun Melania.
NYHETER

Presidentkandidatskampen mellan Donald Trump och Ted Cruz har nått ny machohöjd – där deras fruar dragits in i en obehaglig twitterfejd.

Efter att Trump hotat att ”lägga korten på borden” om Heidi Cruz har hon nu levererat en verbal käftsmäll.

Ännu ett ordkrig har utbrutit mellan de republikanska ärkerivalerna Donald Trump och Ted Cruz. Denna gång rörde det varken politiska meningsskiljaktigheter eller påhopp kring diverse karaktärssvagheter – utan deras fruar.

Spridd nakenbild

Det hela har enligt Politico sitt urspung i en anti-Trump-kampanj på Facebook som sprider en gammal bild från 2000 på Donald Trumps fru Melania Trump där hon poserar naken för brittiska tidskriften GQ.

Kampanjen har ingen direkt koppling till Cruz egna nomineringskampanj. Trots det kontrade en uppenbart upprörd Trump med att twittra att ”Lyin' Ted”, ”lögnaktiga Ted” borde vara försiktig så att han inte avslöjar saker om hans fru, Heidi Cruz.

Kort därefter raderade han hotet.

Sedan ångrade han sig och trummade vidare på Twitter:

”Lögnaktiga Ted Cruz använde precis en bild på Melania från en GQ- fotografering i sin annons. Var försiktig lögnaktiga Ted, annars kommer jag att lägga korten på borden om din fru.”

”Ett kort depressionsanfall”

Drygt 30 minuter senare svarade Ted Cruz på utspelet, och twittrade:

”Bilden på din fru kommer inte från oss, Donald. Om du försöker attackera Heidi är du en större fegis än vad jag trodde”.

Vad det hela egentligen handlar om, och vad Trump egentligen kan tänkas veta om sin motståndares fru, är fortfarande höljt i dunkel. Politico spekulerar om att det möjligtvis kan röra sig om en incident från 2005, som amerikanska BuzzFeed News rapporterade om i mars i fjol.

I en gammal, och häftigt överstruken, polisrapport framgår nämligen att Heidi Cruz, påträffats sittande på en gräsplätt med händerna på huvudet intill en korsning vid en motorväg i Austin, Texas, en bra bit från stadens centrum. Detta efter att en förbipasserande larmat om en ensam kvinna i rosa skjorta. Enligt polisrapporten ska hon inte ha visat några tecken på berusning men beskrivs i den som ”en fara för sig själv”. Hur hon hamnat där på marken kunde hon inte svara på, annat än att hon tidigare ”promenerat runt i området”.

– För omkring ett decennium sedan, när fru Cruz återvände till Texas från Washington D.C. och ställdes inför en betydande karriärskifte upplevde hon ett kort depressionsanfall, sa Cruz rådgivare Jason Miller då i ett uttalande till BuzzFeed News.

Fru Cruz ger svar på tal

Likt ”miljontals amerikaner” ska hon enligt Miller ha tagit sig igenom episoden med ”böner, kristen rådgivning och kärlek och stöd från hennes man och familj”.

Heidi Cruz har enligt nyhetssajten tidigare avböjt att kommentera uppgifterna vidare. Men efter onsdagens twitterbråk tog hon till orda:

– Som du förmodligen vet vid det här laget har de flesta saker Donald Trump säger inte har någon grund i verkligheten, sa hon enligt Politico till en reporter i Wisconsin och konstaterade:

– Vi fokuserar på vår kampanj, och vi kommer fortsätta göra det.