Fick en natt i arresten – och polisens dator

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
NYHETER

Susanne Ericsson skrevs ut från polisen i Nyköping och ombads ”ta med sin dator”.

Men när hon kom hem upptäckte hon att datorn tillhör Polismyndigheten.

– Man skrattar ju åt det eftersom det är så fruktansvärt sjukt. Men det kan ju finnas vad som helst på den här datorn, säger hon.

Påskfirandet blev lite stökigt för Susanne Ericsson och hennes sambo och kvällen slutade med att någon ringde polisen.

– De tyckte jag skulle följa med även om vi inte tyckte det behövdes, säger hon.

När hon skrevs ut på morgonen efter några timmar i arresten ombads hon att plocka ihop sina sina kläder och "sin dator".

Ringde polisen

– Jag satt på en bänk och satte på mig skorna när en polis började prata om min dator. Jag var trött, ville hem och såg lite dåligt eftersom jag inte hade mina glasögon, så jag tänkte att jag får väl ta den där datorn då, även om jag verkligen inte kunde minnas att jag haft den med mig, säger hon.

När hon kom hem upptäckte hon att det behövdes ett kort, ett "smartcard", för att få i gång maskinen.

– Jag ringde polisen och berättade att jag fått med mig en dator som verkar tillhöra någon viktig person men de ville inte höra av mig och sa bara att den var inskriven som min tillhörighet.

”Kom upp en ruta”

Efter det första samtalet slog hon i gång datorn tillsammans med sin sambo och gjorde nästa upptäckt:

– Då kom det upp en ruta på skärmen där det stod att den tillhör polisen. Då ringde vi tillbaka och berättade att ”det är vi igen med den här datorn som ni inte vill ha. Den är tydligen er också”.

Sanna Eriksson ser både humor och allvar i händelsen.

– Man skrattar ju åt det eftersom det är så fruktansvärt sjukt. Men det kan ju finnas vad som helst på den här datorn. Tänk om det hade varit en annan människa än jag som hade fått tag i den? Det är skrämmande med tanke på alla känsliga uppgifter som kan finnas där.

”Låg på en stol”

Lars Hammarsjö är lokalpolisområdeschef i Nyköping och förklarar det inträffade med att polisen råkat skriva in sin egen avrapporteringsdator som en av Susanne Ericsson tillhörigheter.

– I samband med att personen skrivs in så förväxlas en datorväska att tillhöra den här personen. Som jag har förstått det så låg datorväskan på en stol där man la den här personens tillhörigheter i samband med avvisiteringen.

Han uppger att det inte bör finnas någon känslig information på datorn eftersom informationen som rapporteras in på datorn sparas på en server i Stockholm.

– När jag fick höra det här skrattade jag men det är klart att det är allvarligt. Jag kan förstå att det har hänt men vi får titta på våra rutiner så det inte händer en gång till. Vi är glada för att personen har varit väldigt ärlig här och att vi fått tillbaka datorn.

ARTIKELN HANDLAR OM