800 gisslan fritagna från Boko Haram

Foto: AP
Den nigerianska islamistgruppen Boko Haram.
NYHETER

Nigerianska soldater har fritagit mer än 800 gisslan som hölls av Boko Haram i flera byar i nordöstra delarna av landet, uppger armén.

Uppgifterna kom ungefär samtidigt som det blev känt att terrorsekten kidnappat 14 kvinnor och två flickor i nordöstra Nigeria.

Alla 800 fritogs i Borno-distriktet, varav 520 i byn Kusumma, och ytterligare 309 fritogs från elva andra byar under den IS-anknuta gruppens kontroll.

25 Boko Haram-gerillamän ska ha dödats i insatserna, och en tillfångatagits.

Kort innan uppgifterna om att nigerianska soldater fritagit det stora antalet gisslan kom uppgifter om att beväpnade gerillamän tillhörande Boko Haram har kidnappat 14 kvinnor och två flickor i en avlägsen del av Adamawaområdet i Nigeria.

Kvinnorna ska ha tagits tillfånga när de samlade ved och fiskade. Två kvinnor ska ha kommit undan då de låtsades att de drunknat i floden.

Millitär och polis har skickat personal till området för att försöka hitta dem.

Ökända för tidigare kidnappningar

Den islamistiska terrorgruppen har gjort sig ökänd för sitt urskiljningslösa dödande, brutala våldsdåd och kidnappningar, framförallt av flickor och kvinnor. 14 april 2014 mötte Boko Haram omvärldens fördömande när de kidnappade 276 skolflickor från en skola i Chibok, i delstaten Borno i Nigeria. 53 av flickorna lyckades rymma. Gruppens ledare Abubakar Shekau gick senare ut och tog på sig kidnappningen och uppgav då att de hade för avsikt att sälja dem.

I slutet av april förra året räddades 200 flickor och 93 kvinnor från terrorgruppens våld.

Minst 17 000 människor har dödats sedan Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009, med målet att införa en islamisk stat. Mer än två miljoner har drivits på flykt i nordöstra Nigeria och i gränsregionerna.

Boko Haram har anslutit sig till extremistgruppen Islamiska staten och kallar sig numera Iswap – "Islamiska statens västafrikanska provins" – men blivit kraftigt tillbakatryckt militärt.