Så blir vädret i påsk

1 av 2
NYHETER

Långfredagen blir en lång dag – i alla fall om man tittar på vädret.

Nu varnar SMHI för plötslig ishalka.

– Det är i dag man ska stanna inne och måla äggen, säger Lisa Frost på SMHI.

Måla ägg, påskpynta och laga mat. Alla påskfirare bör ta tag i det allra jobbigaste på långfredagen – sen kommer finvädret.

Under långfredagen blir det mulet och regn i så gott som hela landet, i norr kan man däremot räkna med en del blötsnö. I söder blir det omkring 2-7 plusgrader och i norr blir det 0-5 plusgrader.

– Det är i dag man ska stanna inne och måla ägg när det är regn och blötsnö som passerar. De andra dagarna finns goda solchanser, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Flera klass 1-varningar

Sedan fryser det på. Inför kvällen och natten till påskafton har SMHI gått ut med klass 1-varningar för plötslig ishalka i Västerbottens kustland, Västernorrlands, Jämtlands, Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län.

– Det finns risk för blöta vägbanor och man bör vara lite vaksam om man är på vägarna, säger hon.

Men försök att hålla ut – på påskaftonsmorgonen kommer äntligen finvädret.

– Det blir soligt och varmt i Götaland och Svealand, men även vid Norrlandskusten kan det bli lite soldisigt intryck, säger Lisa Frost.

I de mellersta delarna av Sverige blir det så varmt som tio plusgrader och även i Norrland blir det främst plusgrader. Det kommer dessutom vara goda solchanser i så gott som hela landet, enligt SMHI.

Då kommer regnet igen

Även under påskdagen blir det bra väder. Det väntas bli mellan fem och tio plusgrader i de mellersta och södra delarna av landet, men i de norra fjällen blir det en del minusgrader.

En del moln väntas passera, men det kommer till stora delar bli soligt.

– Det blir soligt väder i stora delar av dagen, men man får passa på för på annandagen blir det regn igen.

Regn och snö väntas på annandagen åtminstone i Östra Götaland, Svealand, Värmland och Dalarna.

– Så det blir regnväder men sol i hela landet. Men det kan nog bli ganska vårlikt på många håll i landet under påsken, säger Lisa Frost.

ARTIKELN HANDLAR OM