Bombmakarens bror: ”Han var ovanligt smart”

1 av 52 | Foto: AFP
Mourad Laachraoui.
NYHETER

Najim Laachraoui, 24, sprängde sig till döds på Zaventem i tisdags.

Nu har hans dna fått matchning med bomber som använts i terrorattentaten i Paris den 13 november.

– Vi är ledsna och skäms, säger brodern Mourad Laachraoui enligt nyhetsbyrån AP.

För tre år sedan lämnade Najim Laachraoui familjen i Belgien för att resa till Syrien. Han bröt banden med sina släktingar för att bli terrorist.

Hans bror Mourad Laachraoui, 20, har nu uttalat sig om Najims delaktighet i Bryssel-attackerna, där 31 personer dog och 270 skadades.

– Jag mår bara dåligt. Jag är rädd och bedrövad, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Najim Laachraoui sprängde sig själv till döds i tisdags på flygplatsen Zaventem. Nu har hans dna matchats med dna på bomber som hittats vid Bataclan och Stade de France i Paris den 13 november, enligt belgisk åklagare.

Var mönsterelev

Najim Laachraoui ska inte ha visat några tecken på att ha varit radikaliserad innan han åkte till Syrien.

– Han var en väldigt snäll pojke, och framför allt var han ovanligt smart, det är så jag minns honom, säger brodern Mourad Laachraoui, enligt Reuters.

I stället ska han, precis som sin bror, tränat taekwondo och varit en mönsterelev på den katolska högstadieskola han studerat vid.

– Najim Laachraoui var en väldigt bra elev. Han missade aldrig en lektion, säger rektorn Veronica Pellegrini till Reuters.

Brodern Mourad Laachraoui har representerat Belgien i internationella mästerskap i taekwondo och uppger att familjen varit i chock sedan i tisdags.

Åkte med Abdeslam

Efter attackerna i Paris var belgisk polis hemma hos familjen, men ingen av dem hade sett honom, varken före eller efter.

– Det är helt galet. De har samma föräldrar, samma uppväxt och den ene växer upp till en mycket bra människa, och den andra mycket dålig. Mourad och hela familjen är förkrossade över att Najim begått ett så barbariskt dåd, säger familjens advokat Philippe Culot till Reuters.

Najim Laachraoui ska ha använt det fejkade namnet Soufiane Kayal när han tillsammans med Salah Abdeslam ska ha kört från Ungern till Österrike.