Explosioner vid polisräd i Bryssel

En skjuten – flera gripna

1 av 8
NYHETER

Bryssel/Stockholm. Minst tre explosioner inträffade under eftermiddagen i kommunen Schaerbeek i Bryssel i samband med en stor antiterrorräd.

Samtidigt sköts en man av polis vid en spårvagnshållsplats efter att ha burit på en misstänkt väska. När han såg polisen tog han en kvinna som gisslan, enligt vittnet Anis, 31, som Aftonbladet pratat med.

– Jag hörde pang, pang, pang, säger han.

En polisräd pågick i Brysselkommunen Schaerbeek under långfredagen. Minst tre explosioner hördes från platsen, rapporterar nyhetsbyrån Belga, som beskriver insatsen som en stor terrorräd.

En person ska ha oskadliggjorts och flera vittnen på plats ska också ha hört skottlossning i samband med ingripandet.

Man sköts av polis

Tungt beväpnad polis har under dagen hållit civila på ett behörigt avstånd från där insatsen pågår. Även militärpolis och en robot för att förstöra sprängämnen har varit vid platsen, enligt belgiska public service-kanalen RTBF.

Bilder från grannar på gatan visar hur polis släpar bort en man efter att bombroboten gått igenom honom och sökt efter sprängämnen, enligt LaMeuse.be. Han ska ha skjutits i benet vid spårvagnshållplatsen Meiser efter att ha burit på en misstänkt väska, som visade sig innehålla just sprängämnen, enligt Reuters.

Aftonbladet har pratat med 31-årige Anis som blev vittne till händelsen.

Han var precis vid spårvagnshållplatsen Mesier i Schaerbeek och såg hela polisinsatsen från sitt fönster. De stora fönstren i lägenheten där han bor gjorde att han kunde följa förloppet trots att många poliser sprang omkring alldeles framför honom.

– Det var en planerad insats, det måste det ha varit. En man steg av spårvagnen ungefär strax efter 13-tiden och poliserna sprang direkt mot honom, säger han.

Tog en kvinna gisslan

Scenerna som utspelade sig därefter blev dramatiska.

– Jag såg att han omfamnade en kvinna som höll sin dotter, som kanske var sex-sju år gammal, och förstod på hennes ansiktsuttryck att han tog henne som gisslan, säger Anis.

Det hela gick mycket snabbt, berättar Anis. Poliserna höjde sina vapen och så hörde Anis "pang, pang, pang", tre skott, och såg att mannen blivit skjuten i benet.

– Han släppte taget om kvinnan som sprang iväg med sin dotter. Hon såg väldigt rädd ut.

Blodspår och glassplitter från spårvagnshållplatsen vittnar om att mannen sköts mycket nära den plats där Anis står och berättar om händelsen för oss.

– Mannen hamnade liggande på marken efter att han skjutits, med poliserna över och runt omkring sig. De verkade fråga och teckna med händerna om att han hade något bombbälte på sig, han bar en ryggsäck som de sökte igenom, säger han.

Mannen ska därefter ha förts in i en skåpbil av poliserna där han fick ta av sig kläderna för att kroppsvisiteras.

Anis säger att han inte såg om mannen bar något vapen, däremot såg han något som såg ut att vara en mindre kniv, som han tror att poliserna tog från mannen när de visiterade honom.

”Hon såg rädd ut”

Kände du igen mannen, vet du om han bodde i området?

– Nej, jag är övertygad om att han inte är härifrån, då hade jag känt igen honom.

Anis har bott vid Mesier i Schaerbeek sedan 2005 då han kom till Bryssel från Algeriet.

Han har själv en dotter, och tänker på kvinnan som en kort stund omfamnades av mannen som polisen sedan grep.

– Hon såg så rädd ut, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte om när människor behöver bli rädda här, Schaerbeek är ett bra område och Belgien är ett bra land. Sådant här såg vi ofta i Algeriet, jag vill inte att det ska vara sådana våldsamheter som det varit i dagarna här i Belgien.

Tre personer gripna

I samband med polisräderna greps totalt tre personer, uppger nyhetsbyrån AP.

Borgmästaren i Schaerbeek, Bernard Clerfayt, sa under fredagseftermiddagen att operationen har avslutats..

Schaerbeek är kommunen som de tre misstänkta terroristerna åkte taxi ifrån innan de kom fram till flygplatsen Zaventem. Två sprängde sig själva och den tredje, en man vid tillfället klädd i hatt, är efterlyst av polisen.

Nyhetsbyrån AFP, som citerar franska poliskällor, skriver att dagens tillslag hör samman med en planerad terrorattack mot Frankrike som aldrig blivit av. Men mannen har även kopplingar till tisdagens terrordåd i Bryssel.

Efter i tisdags är sju misstänkta gripna i Belgien, två i Tyskland och en i Paris. Mannen i Paris har identifierats som Reda Kriket, 34, och beskrivs som en IS-rekryterare som hade planer på en ny terrorattack i Franrike.