30 döda i bombdåd vid fotbollsmatch

NYHETER

Minst 30 människor har dödats och över 70 skadats i ett självmordsdåd i samband med en fotbollsmatch söder om Iraks huvudstad Bagdad. IS har tagit på sig ansvaret för attentatet.

En självmordsbombare söder om Bagdad har dödat 30 människor och skadat över 70, uppger irakiska säkerhetsstyrkor enligt nyhetsbyrån AFP.

Explosionen inträffade i en park i en blandad shiitisk och sunnitisk stad, Iskanderiyah, efter en fotbollsmatch, enligt befälhavaren i Babelprovinsen, Falah al-Khafaji. Sjukvårdspersonal bekräftade antalet döda för AFP.

Tar på sig ansvaret

En nyhetsbyrå kopplad till terrorrörelsen Islamiska staten, IS, hävdar att gruppen ligger bakom attentatet, liksom ett annat tidigare i mars som krävde minst 60 dödsoffer.

IS fästen, i norra och västra Irak, står under press från rörelsens motståndare men samtidigt förefaller antalet större bombdåd utanför dess områden ha tilltagit.

Bombdådet inträffar samtidigt som Yahya Rusoul, talesperson för den irakiska militären, meddelar att irakiska och sunnitiska trupper har återtagit staden Kubeisa i den västra Anbar-provinsen från IS. En dag tidigare har IS tryckts tillbaka från fästen i norra delarna av landet.

IS har förlorat 40 procent

Irakiska styrkor förbereder, enligt nyhetsbyrån AP, en eventuell framryckning mot staden Mosul, den största staden i terrorgruppens ”kalifat”. Den USA-ledda koalitionen uppskattar att IS har förlorat 40 procent av sitt tidigare hållna territorium i Irak, och 20 procent i Syrien.