22-årige Waheed räddade pojken i vattnet

1 av 5
NYHETER

Markaryd. Kaos utbröt på ett asylboende utanför Markaryd när en treårig pojke fallit vattnet. 22-årige Waheed Alakozai och ett stort antal asylsökande letade desperat efter pojken som drunknat.

– Han var helt livlös när han flöt upp till ytan. Vi lyfte upp honom och försökte blåsa liv i honom.

Pojken fördes till drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Hans tillstånd uppges vara allvarligt.

Dramatiska scener utspelade sig på ett asylboende utanför Markaryd under långfredagen. Två barn i treårsåldern hade lämnats utan uppsikt utanför boendet och då var olyckan framme.

– Jag hade svensklektion med de vuxna när den lilla flickan öppnade dörren. Hon pekade mot sjön och sa att pojken fallit i vattnet. Alla reste sig och sprang till sjön, säger Waheed Alakozai, boendevärd på asylboendet.

”Jag grät jättemycket”

Asylboendet ligger vid Lagan och de två barnen hade lekt i närheten av en brygga. När personal och boende förstod vad som hänt utbröt panik. Pojkens mamma blev så panikslagen att hon kastade sig i vattnet - trots att hon inte kan simma. Så samtidigt som man letade efter pojken fick man rädda mamman från att drunkna. Waheed berättar att det var fullständigt kaos med människor som sprang och skrek längs med vattnet.

– Vi hittade inte honom och fick panik. Vi kallade på en kille som kan simma och han hoppade i. Det dröjde cirka 15 till 20 minuter innan vi såg pojken. Då flöt han upp, säger Waheed Alakozai.

Asylsökande och personal hjälptes åt att få upp pojken ur vattnet och Waheed var en av de som gav honom hjärt-lungräddning.

Därefter fördes pojken med ambulans till sjukhus.

– Jag grät jättemycket. Alla här var ledsna och grät. Jag hoppas verkligen att han klarar sig.

”Allvarligt men inte livshotande”

Waheed tittar med tom blick ut mot vattnet. Han är fortfarande skakad. Runt ena armen sitter ett stort bandage. Han skadade sig i tumultet.

Den treårige pojken vårdas på drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg. Enligt de först uppgifterna var pojkens tillstånd livshotande. Det uppges nu ha stabiliserats.

– Hans hälsotillstånd är allvarligt men inte livshotande, säger Stefan Sarajärvi vid sjukhusets presstjänst.

Pojken och hans mamma är flyktingar från Irak. De kom till asylboendet för cirka två veckor sedan. Enligt Waheed Alakozai har det funnits en oro för att något ska hända vid sjön.

– Vi har talat med mammorna om att de måste se efter sina barn. Migrationsverket har också varit här och talat om det, säger han.

Asylboendet drivs av en privat entreprenör. Efter olyckan gjorde Migrationsverket ett besök på boendet för att stötta de boende.

– Vi kan bekräfta att detta tyvärr har hänt. Det är jättetragiskt, säger Alexandra Elias presskommunikatör Migrationsverket.

ARTIKELN HANDLAR OM