IS förlorar mark i Palmyra – officer hyllas efter angrepp mot sig själv

1 av 8
NYHETER

IS förlorar mark i världsarvsstaden Palmyra.

Under de senaste attackerna mot terrorgruppen dödades en rysk officer – som efter att ha omringats uppges ha ringt in ett luftangrepp mot sig själv.

– Han dog som en hjälte, säger en talesperson vid Rysslands bas i Syrien.

Palmyra i Syrien kontrolleras sedan i maj förra året av terrorgruppen IS, som har förstört flera historiskt viktiga tempel och gravar i världsarvsstaden.

Nu rapporteras den dock förlora mark i staden.

På fredagen erövrade syriska regeringsstyrkor och regimtrogen milis det antika citadellet, enligt statliga medier och Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar utvecklingen från Storbritannien. Citadellen är beläget på en strategisk höjd nordväst om staden.

Strider nära ruinerna

På lördagen uppger den syriska regimen att armén nu även tagit kontroll över ett distrikt norr om staden.

Strider pågår även nära Palmyras ruiner, som härstammar från romarriket, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Framryckningen uppges få understöd av ryskt bombflyg, skriver TT.

Rysk militär uppger att en av deras officerare dödats under attackerna mot IS, skriver AFP.

Skickade koordinater

– En officer dödades medan han utförde den speciella uppgiften att styra luftangrepp mot IS-mål. Han har varit i området i en vecka och identifierat viktiga IS-mål och skickat vidare exakta koordinater till ryska stridsplan, säger en talesperson vid Rysslands bas i Syrien enligt AFP.

Enligt talespersonen dog officeren som en hjälte.

– Han styrde luftangreppen mot sig själv efter att ha lokaliserats och omringats av terrorister.

Ett återtagande av Palmyra skulle innebära att den syriska regimen får lättare att rycka fram i landets östra delar mot Deir Ezzor och Raqqa, skriver TT.