Godiset vi vill ha i påsk – här är storfavoriterna

Populäraste snasket enar över partigränserna

1 av 2 | Foto: Cloetta
Center – svenskarnas favoritgodis.
NYHETER

Liberaler gillar kritor medan miljöpartister ogillar att tugga på lakritsdjur.

Men Center, Sveriges populäraste smågodis, går hem i alla partiläger.

– Det är klart. Det är ju en blandning av chokladbit och kola. Perfekt för den som inte kan bestämma sig, så det är precis som mittenpartierna, ­säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

På skärtorsdagen bunkrade vi godis inför den sockerstinna påskhelgen. Det såldes mer godis än ­under någon annan dag på året. Under de kommande dygnen väntas vi i genomsnitt trycka i oss ett kilo snask per person.

För att kunna komponera den perfekta blandningen i påskägget bad Aftonbladet undersökningsföretaget Inizio att kartlägga ­folkets godisfavoriter.

I särklass populärast är klassikern Center, de små runda mjölkchokladbitarna, fyllda med kolakräm. De vill tre av fem godisälskare ha i sitt godisägg.

Särskilt populär är den bland de yngre, de upp till 29 år. Av dem vill sju av tio ha Center i ägget. Bland de över 65 är mot- svarande siffra bara fem av tio.

L gillar skolkritorna

Tittar man på parti­sympatier blir skillnaderna mindre, men några tydliga skillnader går ändå att se.

Exempelvis är så kallade skolkritor, sötlakrits med sockeröverdrag, betydligt populärare bland liberaler än bland de som röstar på Feministiskt initiativ.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, flitigt anlitad proffstyckare i politiska sammanhang, är inte för­vånad.

– Nej, folkpartister är ju besatta av skolan. De ser alla­ som inte använder sig av svarta tavlan som av­vikande, säger han.

Att Djungelvrål, ­salta ­lakritsfigurer, är betydligt populärare bland Centerväljare än bland miljöpartister anser han också vara ­logiskt.

– Min analys är att miljöpartisterna ser det som ett övergrepp, medan centerpartisterna har en mer ­instrumentell syn på djuren.

Klassiska lakritsbåtar, båtformade bitar av ­sötlakrits, är klart popu­lärare bland moderater än bland socialdemokrater.

– Det finns ju två röda båtar också. Det är klart att moderaterna föredrar de svarta.

Socialdemokraternas smak följer genomsnittet, utan några större avvikelser.

- Det är ju just det som är socialdemokraternas problem. De har ingen tydlig profil längre.

Tripplat snaskande

Sedan 1960-talet har konsumtionen av godis tredubblats i Sverige. En ­bidragande förklaring ­stavas lösgodis. För det var när Livsmedelsverkets regler ändrades i mitten av 1980-talet – så att vi själva fick börja gräva i karamellburkarna - som försäljningen tog fart på allvar.

I genomsnitt äter varje svensk 17 kilo godis om året, enligt beräkningar från Jordbruksverket.

ÄGGSKLUSIVT: Svenska folkets topp 20-favoriter i påskägget

1 Center 59%

2 Mjölkchoklad 47%

3 Geléhallon 46%

4 Plopp 41%

5 Punschpralin 40%

6 Gräddkola 36%

7 Kokosprickar 35%

8 Colaflaskor 35%

9 Fruktnappar 35%

10 Sura kolanappar 34%

11 Hallonlaktrisskalle 33%

12 Vaniljfudge 29%

13 Skumbananer 28%

14 Lakritsbåtar 27%

15 Fizzy bubblegum 26%

16 Peps mintkulor 26%

17 Chokladägg 25%

18 Djungelvrål 24%

19 ”Skolkritor” 23%

20 Skumägg 20%

■ ■ Undersökningen är gjord av ­Inizio på uppdrag av Aftonbladet och genomförd med en webbenkät­ ­inom ramen för Schibsteds opinions­panel. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Totalt 1 720 svarade på enkäten.

■ ■  Frågan var: ”Det finns väldigt många olika sorters lösgodis. Här är ett urval. Vilka skulle du vilja ha i ditt påskägg – om du var tvungen att välja?”