Uppgifter: Han är mannen i hatten

1 av 3
Sedan förra året har belgisk polis aktivt sökt efter den misstänkte terroristen Mohamed Abrini, 31.
NYHETER

Sedan attackerna i Paris har Mohamed Abrini, 31, varit en eftersökt man.

Tidigare misstänkte polisen att han är den tredje terroristen vid Bryssels flygplats – mannen i hatten.

Mannen i hatten ska ha fraktat den stora sprängladdning som aldrig detonerade.

Nu pekas en man vid namn Faycal Cheffou ut istället.

Sedan förra året har belgisk polis aktivt sökt efter den misstänkte terroristen Mohamed Abrini, 31.

Den belgiska tidningen La Capitale uppgav under lördagen att han var den man i beige jacka, glasögon och hatt som setts på övervakningsbilder från flygplatsen Zaventem.

Fotograferade arena

På bilder syns mannen i hatten springa ifrån terminalen precis innan bomberna detonerar, först en liten smäll följd av en större. Det har tidigare rapporterats att den sprängladdning som mannen i hatten hade fört dit var mycket större än de andra två och hade kunnat orsaka enorma skador om den detonerat.

Redan kort efter Parisdåden var han en eftersökt man, och syntes bland annat på övervakningsbilder från en bensinmack i slutet av november i fjol.

Mohamed Abrini har också varit omskriven då han varit i Storbritannien, bland annat för att ta bilder på en fotbollsarena, skriver brittiska The Telegraph. Enligt The Telegraph ska Abrini ha fotograferat en arena i Birmingham, dit han flugit från Paris i juli förra året. Med på resan ska också Abdelhamid Abaaoud ha varit, mannen som beskrivits som hjärnan bakom attackerna i Paris.

Är eftersökt

Nu är Mohamed Abrini av världens mest eftersökta män för sin inblandning i de båda dåden, och söks framför allt aktivt av belgisk och fransk polis.

Terrorattentatet mot Zavantem misstänks  mannen i hatten ha genomfört med Ibrahim El Bakraoui, 29, och Najim Laachraoui, 24. De båda dog när bomberna utlöstes på flygplatsen.

Taxichauffören som körde de tre till flygplatsen ska efteråt ha tipsat polisen, när han sett övervakningsbilderna som publicerats. Hans uppgifter gjorde att man kunde genomföra husrannsakningar i en lägenhet och hitta både sprängmedel och en flagga för terrorgruppen IS.

Mannen som tidigare troddes vara Mohamed Abrini ska i taxin ha pratat aggressivt om vad han tyckte var USA:s övergrepp mot islam, skriver brittiska Independent. De andra två ska ha suttit i baksätet i den svarta Skodan och varit tysta under de 25 minuter resan tog.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten pekades Mohamed Abrini ut som mannen i hatten. Nu pekas en annan man, Faycal Cheffou, ut i belgiska medier.