Män skadade efter bråk – två gripna för mordförsök

Vittne: ”De tog av sig i bar överkropp”

1 av 7
NYHETER

GÄVLE/STOCKHOLM. På påskafton blev flera Gävlebor vittnen till ett blodigt knivslagsmål där två män skadades allvarligt. Och för en av dem ska läget vara kritiskt.

Sanna Englund, 25, hjälpte en av de skadade.

– Han bad mig hålla honom i handen. Han fick panik och trodde han skulle dö, det var så mycket blod.

Det var vid 18.30 i går kväll som polisen larmades till korsningen Norra Centralgatan/Nygatan i centrala Gävle. På platsen hade två stora gäng börjat slåss med varandra, bland annat med kniv och en flaska.

När de första polispatrullerna anlände anträffade man två skadade män, en 20-åring och en 24-åring. Minst en av dem hade svåra stickskador. Två ambulanser tillkallades via SOS Alarm och körde de två skadade männen till akuten.

– Det är mycket kritiskt för en av de skadade som inte heller har kunnat höras. Personen har förlorat en hel del blod, säger Robin Simonsson på åklagarmyndighetens presstjänst, på söndagsmorgonen.

Även vid 15-tiden är läget kritiskt för den allvarligt skadade.

En man i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern kunde gripas.

Vittnet: ”Det var kaos”

Sanna Englund anlände till platsen mitt under bråket.

– Det var kaos, det var så mycket folk och det var bråk mellan allt och alla.

När människorna skingrat sig såg hon de två knivhuggna männen. Hon sprang fram till den som verkade mest skadad.

– Jag uppfattade det som att han var helt livlös. Han hade blivit stucken i ryggen flera gånger.

Eftersom två andra vittnen redan tittade till honom sprang Sanna till den andra mannen. Även han hade stickskador i ryggen och hade förlorat mycket blod.

– Han sa till mig att han blivit knivhuggen två gånger. Han var klar i huvudet, men sedan blev han sämre. Han bad mig hålla honom i handen. Han fick panik och trodde han skulle dö, det var så mycket blod.

– Jag hoppas verkligen han klarar sig.

Flydde i bar överkropp

Polisen genomförde under kvällen en teknisk undersökning på platsen. Ett tält restes på ena trottoaren och på andra sidan täcktes en bil av en presenning.

Polis på plats utanför avspärrningarna uppgav för Aftonbladet sent i går att ett grovt brott begåtts och ärendet rubriceras som försök till mord alternativt dråp.

Gävlebon Anna blev vittne till det blodiga slagsmålet. Hon berättar att två män klädde av sig på överkroppen och började slåss. Hon uppger att det såg ut som en brottningsmatch mitt på gatan.

– Jag och min kompis körde förbi med bil. Vi såg de här två som slogs och det låg även en man på gatan som var knivhuggen. Han var huggen både i magen och i ryggen. Han hade flera hål i jackan och blödde, säger hon. Anna stannade till lite vid platsen och pratade med polisen om vad hon hade sett. Medan hon gjorde det uppmärksammade hon hur polispersonal anträffade en kniv som var slängd in under en parkerad bil på gatan. Samma bil som man senare under kvällen täckte över med en presenning.

– De hittade en kniv där som de beslagtog. I samband med att polisen anlände flydde en av männen i bar överkropp. Det är ännu oklart om han är en av de gripna.

Anhölls av jouråklagare

Polisen meddelade lite senare under påskafton att de två gripna anhållits av en jouråklagare. Båda två misstänks för försök till mord alternativt dråp.

Sent under gårdagskvällen hade polisen även bevakning utanför akutmottagningen. Några av personerna som befann sig vid brottsplatsen förhördes i går men enligt polisen återstår det många förhör.

Samtliga inblandade är kända av polisen sedan tidigare och är alla hemmahörande i Gävle.

ARTIKELN HANDLAR OM