Här är länderna i Europa som IS pekat ut som mål

1 av 5
NYHETER

Veckorna innan terrorattentaten i Paris hade terrorgruppen IS främsta företrädare samlats i syriska Thawrah.

Där listades de fem EU-länder man helst ville slå till mot.

– De sa att Storbritannien var svårast att komma åt, säger en IS-medlem till brittiska The Guardian.

Bara nio dagar innan attackerna i Paris 13 november samlades några av terrororganisationens främsta företrädare för att diskutera framtiden, skriver brittiska The Guardian. Tidningen uppger sig ha pratat med ett par IS-terrorister som haft insyn i vad som sagts vid överläggningarna i Thawrah.

I vad som beskrivits som en kritisk fas i gruppens utveckling hade man valt att flytta fokus till Europa – för att sprida skräck och kaos.

Fem särskilda länder

Där fanns redan minst 200 attentatsmän, redo att slå till mot mjuka mål, enligt The Guardian.

Fem länder lär ha lyfts fram som särskilt intressanta på mötet – Italien, Belgien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

– De sa att Storbritannien var svårast att komma åt. Men Belgien var enkelt. Spanien nämndes också, men inte lika mycket som övriga, säger en IS-medlem till The Guardian.

Framför allt är det mot europeiska huvudstäder man vill rikta attacker.

Under det senaste halvåret uppges IS ha förlorat runt 30 procent av sina kontrollerade områden. Så sent som under påskdagen har regimstyrkor lyckats ta kontroll över den symbolsikt och strategiskt viktiga staden Palmyra.

”Hade varit idealiskt”

Även vid Mosul har IS motståndare gjort stora framsteg när irakiska styrkor tar sig allt närmare staden, med hjälp av amerikansk artilleriunderstöd.

Men under mötet i november ska stämningen ha varit triumfatorisk bland IS-topparna. The Guardians källor uppger att man inom IS ledning tror att de europeiska samhällen lätt kan chockeras av våldsamheter.

– Vid mötet så pratade man om vilka samhällen som först skulle kunna ge vika och vad det skulle innebära. De trodde att stora attacker skulle leda till hårt tryck mot EU och till och med mot Nato. Det hade varit idealiskt för dem, säger en källa.