Glöm myten om tresekundersregeln

Foto: THINKSTOCK
NYHETER

Slänger du mat som du tappar på golvet? Tänk om.

Regeln som säger att livsmedel som hamnat på golvet inte får ligga längre än tre sekunder innan du stoppar det i munnen, är trams.

– Är det inte skämt går det bra att äta, säger bakterieexperten Anders Sönnerborg.

Myten om 3-sekundersregeln har fått många att avstå från att äta godsaker som tappats på golvet. Helt i onödan. Enligt Anders Sönnerborg, professor och överläkare vid avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet är allt okej att äta så länge som det luktar och ser okej ut.

– Det finns ingen gräns för hur länge något kan ligga på golvet för att man sedan ska kunna äta det, säger han.

Ofarliga bakterier

Han menar att maten inte hinner bli kontaminerad på några få sekunder och även om det skulle ske är det ingen större fara på taket.

– De bakterier som finns på golvet är ofarliga och då spelar det ingen roll om det hunnit bli några fler bakterier.

Men ingen regel som inte har ett undantag. I miljöer där det sker en ansamling av mer sjukdomsalstrande bakterier, som på ett sjukhus, bör man tänka till. Förutom bakterier finns där också ofta olika virustyper, bland annat magsjukevirus, som man ogärna vill råka få i sig.

– Och det klart. Tappar man en chokladbit på en toalett i Calcutta skulle jag vara lite tveksam. Men det är ju ett extremfall, säger Sönnerborg.

Tvätta händerna

Men i de allra flesta fall bör man se bakterier som en vän, snarare än som en fiende.

– Överdriven städning är helt onödig och kanske till och med skadlig i och med att det ger en ökad risk för allergier.

Däremot anser han att det är viktigt att ha en god handhygien och tvätta händerna efter toalettbesök. Och även efter en tur med kommunaltrafiken rekommenderas tvål och vatten.

– Annars finns risk för virusinfektioner. Det är inte farligt att bli förkyld men ibland är det inte läge för det, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM