Hundratals flyktingar protesterar i Grekland

1 av 8 | Foto: AFP
Hundratals flyktingar protesterade under söndagen mot stängda gränser vid gränsstaketet mellan Grekland och Makedonien. Här håller en pojke upp ett plakat med texten ”slå oss inte”. Samtidigt motades andra personer av polis.
NYHETER

”Öppna gränserna!” skanderar hundratals flyktingar i Grekland.

Protesterna har pågått under söndagen och både grekisk och makedonsk polis vaktar nu gränsen.

Totalt uppges 50 000 flyktingar förgäves vänta i Grekland.

Vid den lilla staden Idomeni på den grekiska sidan nära gränsen till Makedonien finns runt 11 500 flyktingar i ett tillfälligt läger.

Vill ha gränsen öppen

Nu uppges hundratals protestera vid gränsstaketet. De kräver att gränsen ska öppnas så att de kan ta sig vidare längre in i Europa, skriver nyhetsbyrån AP.

Tillsammans med aktivister håller man upp plakat och ropar ramsor. Samtidigt har grekisk polis beordrats för att skydda gränsövergången. På andra sidan står makedonsk polis redo ifall gränsen skulle forceras.

Samtidigt uppges att runt 50 000 flyktingar är fast i Grekland, många på tillfälliga tältboenden nära gränsen till Makedonien.

Skickas till Turkiet

Under lördagen grep den grekiska polisen sex personer i en operation för att förhindra att förfalskade dokument sprids bland asylsökande på den grekiska ön Kos, skriver Reuters. Polis beslagtog datorer, kameror och ett stort antal förfalskade dokument och mobiltelefoner från flera hus på ön.

I uppgörelsen mellan EU och Turkiet ingår att personer som saknar asylskäl ska skickas tillbaka till Turkiet, och hundratals har redan omhändertagits och väntar på återresa, enligt Reuters.