Så undviker du trafikkaoset i dag

1 av 2
NYHETER

En av årets mest intensiva trafikdagar är här.

Allra värst är det för de som åker från fjällen och ner mot Stockholm. Delar av E4:an stängs av för att förhindra olyckor.

– Ta det lugnt, håll avstånd och stressa inte, säger Åsa Wagenius på Trafikverket.

Nu är påskmaten uppäten, man börjar tröttna på släkten och det är dags att komma hem igen – men så tänker de allra flesta.

Annandag påsk är en av årets värsta trafikdagar.

– Se till att vara utvilad, starta i god tid och var beredd på att det kommer ta längre tid en vanligt, säger Åsa Wagenius, på Trafikverkets pressjour.

Där blir det värst

För att få bättre flyt i trafiken har Trafikverket därför valt att stänga av ett körfält på E4:an mellan Gävle och Tönnebro mellan 12.00 och 21.00. Det är södergående fält som stängts framför allt för att förhindra omkörningar.

– Vi vill dra ned tempot i trafiken och stänger vi av får vi bättre flyt i den intensiva trafiken från fjällen.

Enligt SMHI kan trafikanter räkna med sol och värme i så gott som hela landet.

Allra värst blir det för de som ska åka från Dalafjällen eller norra Värmland, de kan räkna med regn och blötsnö under så gott som hela dagen.

– Det kan bli lite moddigt på vägarna för de som åker däromkring, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

En del dimma

Under förmiddagen kommer det inledningsvis vara en del dimma och dis i Svealand och Götaland, men det kommer försvinna i takt med att solen går upp och värmer på.

För de som väntar till sena kvällen för att åka hemåt kan räkna med en del regn framför allt i Västkusten och i västra Svealand, enligt SMHI.

– Men det blir ingen halka, utan det är bara en del regn som passerar. Jag skulle säga att det är bra trafikväder då det är soligt och vägarna kommer vara torra, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM