Ytterligare tre terroranklagade

1 av 19 | Foto: Martin Meissner/AP
Sorg i Bryssel dagen efter attentaten.
NYHETER

Belgiska åklagare har formellt anklagat ytterligare tre personer för att ha ingått i en terrorgrupp, medan en fjärde gripen har släppts.

Samtidigt stiger dödssiffran efter terrorattackerna i Bryssel. Nu är dödssiffran uppe i 35 – bland dem två svenskar.

Omkring hälften av de dödade är belgiska medborgare. Ytterligare dödsoffer kommer från USA, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och Kina.

Amerikanska myndigheter bekräftar nu fyra döda medborgare.

De tre självmordsbombarna – två på flygplatsen och en i tunnelbanan – innefattas inte i beräkningen. Under söndagen tog den belgiska krismyndigheten bort de tre från den totala dödssiffran och uppgav först att 28 personer dött. Sedan skrevs alltså den siffran upp till 31 omkomna personer.

Väntan på dna-analyser

Experter försöker identifiera åtminstone ytterligare tre döda och väntar på svar från dna-tester.

"Notera att några av offren har dött på olika sjukhus och är ännu inte tillagda i siffrorna", heter det i ett uttalande.

Enligt ett tidigare uttalande skadades 340 personer från 19 olika länder i de två attentaten den 22 mars. 101 offer vårdas fortfarande på sjukhus, 62 av dem på intensiven och många med svåra brännskador.

Kravaller vid minnesplats

Samtidigt skakades Bryssel av protester vid Place de la Bourse på söndagen. Belgisk kravallpolis använde vattenkanoner mot en främlingsfientlig gruppering av ungefär 300 fotbollshuliganer som störde människor som kommit till platsen för att visa sin solidaritet med offren. Några av huliganerna trampade på mattan av blommor, ljus och meddelanden som lämnats på platsen under de senaste dagarna.

Polisen uppmanade de sörjande att inte provocera huliganerna, men några skrek "fascister, fascister".

Omkring tio personer greps av polisen.

Bryssel borgmästare Yvan Mayeur är "bestört" över att "ligisterna" tillåtits komma till minnesplatsen och säger att polisen inte gjort någonting för att stoppa huliganerna trots förvarningar att de skulle komma till Bryssel.

TT-AFP-Reuters