Vykortet kom fram – efter 59 år

"Fasen, det är ju jag som skrivit detta!"

1 av 2 | Foto: Fredrik Selgeryd / Arbetarbladet
Det var en chockad Sven Erik som fick mottaga sitt vykort.
NYHETER

För nästan 60 år sedan skickade Sven Erik Johansson ett vykort till sin pappa för att berätta om sitt nya uppdrag som högvakt. Men först i förra veckan kom brevet fram, rapporterar Arbetarbladet.

– Jag tänkte att "fasen, det är ju jag som skrivit detta!", säger Sven Erik till Aftonbladet.

I maj 1957 utsågs då 18-årige Sven Erik Johansson till en av de som fick äran att gå högvakt på Stockholms slott. Glad och stolt skrev han därför ett vykort till sin pappa för att berätta om sitt nya uppdrag. Det var bara det att kortet aldrig kom fram – förrän nu.

– Jag hörde en bil som körde upp på vägen här och ur klev en posttjänsteman som sa att hon hade ett vykort till mig. Jag blev helt ställd, säger Sven Erik till Aftonbladet.

”Fick plats mycket skryt”

Sven Erik bor till vardags i Vallentuna men har fått överta en stuga i Hedesunda, utanför Gävle, från sina föräldrar. Hans pappa har tyvärr varit död i 25 år nu men en kvinna på postterminalen hade känt igen hans namn och visste att hans son ofta var i Hedesunda – och så hittade kortet fram.

– När jag såg det tänkte jag att "fasen, det är ju jag som skrivit detta!". På kortet fick visst plats mycket skryt om att jag skulle gå högvakt. Men det är klart, det är ju häftigt att komma från en by och få resa ned till Stockholm och gå högvakt på slottet. Jag visste knappt var Stockholm låg!

Åkte nästan inför krigsrätt

Vad Sven Erik däremot inte vågade berätta för sina föräldrar var att han som nyinryckt höll på att bli dragen inför krigsrätt. När han hade paus under vakttjänsten kom två vänner ned till Stockholm och undrade om han inte ville hänga med till Gröna lund – och det ville han såklart.

– När jag kom tillbaka igen var de inte så glada. "Det blir krigsrätt nu!" utbrast de och jag blev helt spak. Man fick ju så klart inte lämna vakttjänten. Men befälen hade glimten i ögat och ville nog mest skrämma upp mig, tror jag. Det är i alla fall preskriberat nu.

Vill veta vad som hände med kortet

Nu vill Sven Erik gärna få reda på historien om vad som egentligen hände med vykortet.

– Det kanske fastnade i någon ammunitionslåda eller försvann på något postkontor som sedan blev nedlagt. Det vore jättekul att få veta mer om det!

Förtroendet för posten har dock inte fått sig en törn trots den något långdragna leveransen.

– Jag måste ge en eloge till posten som har jobbat i 59 år för 20 öre för att leverera vykortet, säger Sven Erik till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM