Sundström nekas omval i Swedbank

1 av 5
NYHETER

Anders Sundström föreslås inte bli omvald som styrelseordförande i Swedbank enligt besked från valberedningen.

Anledningen är att han inte anses ha tillräckligt stort stöd, skriver banken i ett pressmeddelande.

Inför storbankens stämma 5 april så har en rad storägare inte velat uttala stöd för ordföranden Sundström, som av banken tidigare föreslogs sitta kvar på sin post. AMF och statliga Första AP-fonden reagerade på att flera toppchefer lämnat banken på kort tid.

Med anledning av dagens besked om att Anders Sundström inte föreslås till omval så kommer vice ordförande Lars Idermark att föreslås ta ordförandeposten fram till bankens stämma 2017.

Starkt stöd för Idermark

– Vi beklagar att Anders Sundström inte har det stöd som vi i valberedningen eftersträvade, men vi vill samtidigt understryka att Anders Sundström har haft en avgörande betydelse för Swedbanks goda utveckling alltsedan han inträdde i styrelsen, säger Lennart Anderberg, ordförande i valberedningen, i pressmeddelandet.

Idermark uppges vara beredd att ta ordförandeposten och att förslaget om hans tillträde har stort stöd.

– För att värna banken, dess varumärke och att skapa förutsättningar för nästa utvecklingssteg, har jag accepterat att under det kommande året återinträda som ordförande, säger Lars Idermark.

FAKTA

Detta har hänt

  Vid årsskiftet inledde Finansinspektionen en särskild granskning av Swedbank, en av Sveriges största bankkoncerner.

Detta efter att Dagens Industri avslöjat att två av bankens höga chefer, storbolagschef Magnus Gagner-Geeber och finansidirektören Göran Bronner, byggt upp en privat fastighetsverksamhet i strid mot bankens interna regler. Swedbanks vd Michael Wolf menade att intressekonflikten hanterats internt och att ”inga fel begåtts i sak”.

  Men kritiken blev skarp, och ett par månader senare sparkades Gagner-Geeber. Även Bronner försvann från banken – och i februari sparkades vd:n Michael Wolf.

Anders Sundström fick, liksom hela bankstyrelsen, hård kritik från ägarna för sin hantering och många ansåg redan då att Sundström borde avgå som ordförande. ”Jag känner att jag har ägarnas förtroende”, var Sundströms kommentar till kraven då.

Källa: Di, Dagens Nyheter, TT