Storbanker dras in i Panama-undersökning

1 av 3
NYHETER

Finansinspektionen, FI, kommer utöver Nordea också att undersöka Handelsbanken, SEB och Swedbank efter Panama-läckan.

– De omnämndes också i dokumenten och då är det naturligt att kolla det, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen, till Di.

Finansinspektionen har precis inlett sin undersökning och man vet därför inte vad man kommer att hitta.

– Vi har beslutat att inkludera även de tre storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank i uppföljningsarbetet. Övriga banker tar vi vid ett senare tillfälle. När detta kommer att ske kan vi inte svara på i dagsläget, uppger Peter Svensson, pressekreterare på Finansinspektionen, för nyhetsbrevet Fond & Bank, rapporterar Veckans Affärer.

Victoria Ericsson vill för Di inte heller ge besked om när undersökningarna kan tänkas vara slutförda.

”Gömmer undan miljardbelopp”

Det var i söndags som den omfattande Panama-läckan publicerades i en stor mängd medier, efter att ett stort antal journalister under nästan ett års tid granskat över 11 miljoner läckta dokument från Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.

Dokumenten visar hur en rad kända politiker, idrottsmän och kriminella gömmer undan miljardbelopp med hjälp av skatteplanering.

En stor mängd banker omnämns i dokumenten. De har hjälpt kunder att gömma undan pengar genom att sätta upp så kallade brevlådeföretag. Bland bankerna i världen som pekas ut är Nordea en av de som förekommer mest frekvent i dokumenten. Banken nämns över 10 000 gånger.

Även de övriga storbankerna i Sverige, som Finansinspektionen nu ska granska, nämns i Panama-dokumenten.

Sammanlagt finns 400–500 svenska personer och bolag i de läckta dokumenten.