Norska staten överklagar Breiviks dom

Anders Behring Breivik vann rättegång i Oslo. Den norske terroristen, som sommaren 2011 mördade 77 personer, stämde Norge för brott mot hans mänskliga rättigheter. Han förlorade på vissa punkter, vann på andra. Breiviks framgång förvånade experter.
NYHETER

Norska justitiedepartementet överklagar domen om att Anders Behring Breiviks fängelseförhållanden kränker de mänskliga rättigheterna, enligt NRK.

Förra veckan stod det klart att massmördaren fick rätt mot staten efter sin behandling i fängelset.

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik fick delvis rätt mot norska staten.

Han behandlas omänskligt i fängelset och hans mänskliga rättigheter kränks, slog Oslo tingsrätt fast i förra veckan.

Överklagar domen

Förhållandena i fängelset är en kränkning av artikel 3 i Europakonventionen som förbjuder att någon ska utsättas för tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling. Kritiken rörde att Berivik suttit isolerad för lång tid.

På tisdagseftermiddagen blev det klart att norska justitiedepartementet överklagar domen, vilket leder till att den kommer att tas upp ytterligare inom rättsväsendet. Det är justitieminister Anders Anundsen som bett åklagaren att överklaga Oslo tingsrätts dom.

”Är förvånade”

I samband med att domen föll kommenterade statens ombud, Marius Emberland, utfallet så här till Aftonbladet:

– Vi kan först och främst säga att vi är förvånade över domen och håller med de delar som inte stödjer Breiviks talan, sa Emberland.

ARTIKELN HANDLAR OM