Krävde miljon – får 12 000 kronor

NYHETER

Mutar Muthanna Majid, 22, greps för förberedelse till terrorbrott men friades från alla misstankar.

Tidigare i år krävde han svenska staten på en miljon kronor i ersättning – men nu står det klart att han bara får 12 000 kronor.

– Självklart tycker vi att det är för lågt, säger hans juridiska ombud Peter Ataseven.

I november förra året greps Mutar Muthanna Majid under dramatiska omständigheter i Boliden, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Han hölls frihetsberövad mellan den 19 och 22 november, efter att ha varit efterlyst i två dagar, men släpptes sedan på fri fot, rentvådd från misstankarna.

Tidigare i år krävde han staten på en miljon kronor i ersättning.

– Han var misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet. Men framför allt för att han har åsamkats massmedialt lidande, eftersom att han blev utmålad som terrorist och fick sitt namn och bild publicerad, sa hans juridiska ombud Peter Ataseven till Aftonbladet i januari.

”Kan sticka i ögonen”

Nu har justitiekanslern beslutat att skadeståndet stannar på 12 000 kronor, plus 3 308 kronor för advokatkostnader.

– Jag har inte läst beslutet, så jag vet inte hur de har motiverat det, men självklart tycker vi att det är för lågt eftersom vi har yrkat på ett mycket högre belopp, säger Peter Ataseven till Aftonbladet.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger dock att beloppet var väntat.

– Det tycks vara i linje med JK:s praxis som är väldigt strängt schabloniserad. Det finns en taxa per dag som man utgår från. Oavsett om man sitter häktad för ett enklare bedrägeri eller ett mord så rullar det enligt den här taxan. Samtidigt förstår jag att det kan sticka i ögonen, säger han till Aftonbladet.

”Finns ett egenvärde”

Tidigare kunde justitiekanslern bevilja särskild ersättning för medieskador, men det har den nuvarande JK avskaffat.

– Det är inte helt tydligt uttalat varför nuvarande JK har valt att avskaffa det. Jag vet dock att bland annat Anette Novak, som nu är regeringens medieutredare, har varit kritisk mot särskild ersättning vid medieskada, säger Mårten Schultz.

– Det finns ett egenvärde i att hålla sig till så strikta schabloner som möjligt, för då blir det åtminstone likvärdigt för alla. Men själv föredrog jag det tidigare sättet, att man kunde få särskild ersättning för medieskada.

FAKTA

Ovanligt med höga skadestånd

Det är ovanligt att justitiekanslern beslutar om höga skadestånd. I några uppmärksammade fall har tidigare fängslade personer fått höga ersättningar efter att de senare har frikänts.

Joy Rahman fälldes 1994 för mord på en kvinna i Sätra i Stockholm. Han friades 2002 efter att ha suttit åtta år i fängelse. Skadestånd: 10,2 miljoner kronor.

En man i Västmanland fälldes 2001 för grov våldtäkt och sexuellt ofredande mot en minderårig. Han friades 2007 efter 6,5 års sluten psykiatrisk vård. Skadestånd: 4,2 miljoner kronor.

Två män friades 2004 efter att ha suttit fängslade i tre år för sexbrott mot barn. Skadestånd: 2,4 respektive 1,7 miljoner kronor.

En man i Stockholm fälldes 1999 för mord på puben Brother Tuck i Stockholm. Han frikändes 2001 efter att ha suttit två år och tre månader i fängelse. Skadestånd: 2 miljoner kronor.

(TT)