Tusentals återvände till bränd stad

Foto: AP
Ett nedbränt kvarter i Fort McMurray. I går återvände tusentals tillbaka efter den stora skogsbranden för en månad sedan.
NYHETER

Tusentals människor återvände på onsdagen till Fort McMurray i Kanada, en månad efter den förödande skogsbranden som tvingade över 90 000 invånare att lämna staden.

Fysiskt utmattade och oroade för vad som skulle möta dem välkomnades återvändarna av en stor kanadensisk flagga som vajade mellan stegarna på två brandbilar och skyltar med budskap som: "Tillsammans ska vi återuppbygga" och "Vi är här, vi är starka".

Flera av dem som kom under första dagen anlände i fordon fullastade med mat, vatten, bensin och andra förnödenheter efter att ha blivit varnade för att det råder brist på det mesta.

Tiondel av husen förstördes

23-åriga Jessica Kogitowitsz stod utanför en av de få öppna matbutikerna. Hon var lättad efter att ha upptäckt att hennes hus är oskatt efter katastrofen. Men hennes svågers hus hade brunnit ner till grunden.

– Det är definitivt känslosamt. Jag är glad över att vara tillbaka, sade hon och beklagade samtidigt att hennes släktings hem är förstört.

Kring 100 000 andra som tvingades att lämna staden och omgivande samhällen den 3 maj väntas återvända i karavaner under de kommande veckorna.

En tiondel av stadens hus förstördes av branden, som fortfarande rasar okontrollerat i områden söder om Fort McMurray.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada