Så blåstes spararna på pensionspengarna

1 av 3
NYHETER

Pensionsrådgivarna misstänks ha ägnat sig åt systematisk id-kapning.

Tusentals personer har i hemlighet fått sina pengar flyttade efter olagliga dataintrång.

– Vi har upptäckt och polisanmält tre företag för att de har kapat spararnas bank-id, säger Rasmus Bjälkesson på Pensionsmyndigheten.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA Så skriver Pensionsmyndigheten om bedragarna.

De drabbade personerna har blivit uppringda av telefonförsäljare från så kallade rådgivningsföretag.

Med övertygande formuleringar har säljarna förmått spararna att knappa in koden för sitt bank-id, en sorts e-legitimation som kan användas för att logga in på Pensionsmyndighetens sajt.

– I själva verket har de därmed gett säljaren tillgång till pensionskontot, säger Rasmus Bjälkesson, fondspecialist på Pensionsmyndigheten.

Väl inne på kontot har säljaren utan godkännande flyttat över pensionspengarna till den fond de säljer.

Beloppen varierar. Snittsaldot på premiepensionskontona är ungefär 125 000 kronor.

Varningsbrev till 8 000

Så som avslöjats av Kalla Fakta i TV4 har det hela skett systematiskt och i stor skala.

I dagarna har Pensionsmyndigheten skickat ut informationsbrev till de cirka 8 000 personer som drabbats.

– Det värsta är den förslagenhet som de här säljarna visar, de lögner de tar till för att lura spararna, säger Rasmus Bjälkesson.

De tre anmälda företagen är Lundstedt fond & finans, Svensk fond och försäkringsanalys samt Konsumentkraft AB. De tre misstänks för grovt dataintrång och missbruk av urkund.

De fonder som pengarna flyttats till har tidigare varit valbara inom premiepensionssystemet, men är nu spärrade. Samtliga har både höga avgifter och låg avkastning.

– Det är helt enkelt inte särskilt bra fonder de sålt, säger Rasmus Bjälkeson.

Sa upp avtalet direkt

De tre anmälda bolagen är:

• Lundstedt fond & finans AB, med fonden GFG Fund SICAV - Global Medium Risk Fund.

• Svensk fond och försäkringsanalys, med fonderna Independent Aktiv Max och Independent Aktiv Mix.

• Konsumentkraft AB, med fonderna Falcon Aggressive, Falcon Balanced och Falcon Cautions.

Daniel Karlsson är marknadschef på Svensk fond och försäkringsanalys. Han beklagar det som hänt och säger att de avslutat samarbetet med det bolag som tidigare ansvarat för telefonförsäljningen.

– När vi fick information om att det fanns risk för oegentligheter så sa vi upp avtalet med underleverantören direkt. Det finns dokumenterat. Mycket mer än så kan vi inte göra i dagsläget, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt de ansvariga för de två andra polisanmälda företagen för en kommentar.

Spårat med hjälp av IP-nummer

Hur mycket pengar spararna förlorat varierar från fall till fall. Det beror bland annat på hur mycket pengar som fanns på kontot, var pengarna var placerade tidigare och hur lång tid det gått sedan pengarna flyttades.

Pensionsmyndigheten har arbetat tillsammans med polisen för att utreda bedrägerierna.

Utredarna har bland annat kartlagt vilka IP-nummer som begärt inloggning till de olika kontona. I de fall samma nummer använts för att göra byten åt flera personer finns det skäl att misstänka att allt inte gått rätt till.

Sedan de systematiska kapningarna upptäcktes har Pensionsmyndigheten infört dubbel signering vid fondbyte. Det innebär att spararen nu måste ange en kod vid inloggning och en för att bekräfta själva bytet.

Drabbad? Så gör du

Gå till Pensions-myndighetens sajt och logga in på din person-liga sida. Man kan logga in med den personliga pinkoden eller olika former av e-legitimation (bland annat mobilt bank-id).

Kontrollera var premiepensionspengarna är placerade. Rapportera till Pensionsmyndigheten om du inte känner igen placeringen och byt tillbaka till en fond som passar.

De tre bolagen & fonderna

Lundstedt Fond & Finans AB (GFG Fund SICAV – Global Medium Risk Fund).

Svensk Fond och Försäkringsanalys (Independent Aktiv Max, Independent Aktiv Mix).

Konsumentkraft AB (Falcon Aggressive, Falcon Balanced, Falcon Cautions).

Källa: Pensionsmyndigheten

Utdrag ur samtalet – här försöker misstänkta bedragarna lura Martin, 42

Säljarna har övertygat spararna att knappa in koden till sitt bank-id.

SÄLJARE: LAP7, ligger i en minuskurva i dag. Problemet med den är att när marknaden faller så faller den lite extra i och med att den är belånad. Så där så tappar man lite mer än vad man gör normalt.

MARTIN: Okej ...

//

SÄLJARE: Om du vill kan jag hjälpa dig med ett byta nu ...

MARTIN: Vad är det för fond du har i åtanke?

SÄLJARE: De heter Falcon. Vi en som heter Balanced, som normalt ligger på 50/50. I dags­läget ligger den på 30/60/10 – 0 procent aktier, 60 procent räntor och obligationer och 10 procent övrigt, transaktioner och likvida medel.

MARTIN: Vad var de 10 sa du?

SÄLJARE: Dels en del transaktioner som inte är klara, men också likvida medel, pengar, som de ligger och avvaktar med för att kunna göra inköp när marknaden vänder.

MARTIN: Heter den Balanserad?

SÄLJARE: Ja, den heter Falcon Balanced. Sen har man en som heter Falcon Aggressive som är lite tuffare som i dagsläget ligger på 45 procent aktier och 50 procent räntebärande papper och 5 procent likvida medel.

– Fördelen med de här fonderna är dels att de är aktivt förvaltade, dels att de har en låg fondavgift. Men det handlar också svenska kronor. Många aktiefonder faller nu eftersom de har svenska kronor men de hamlar utländska aktier som de betalar med dollar. Och dollarn står ju väldigt högt i dag. Och har man då svenska kronor så sjunker ju värdet, om man säger. Vad den här fonden har gjort är att man har gått in och köpt en försäkring, de har låst sin dollarkurs. Det gör att de inte faller lika mycket som de andra fonderna, i och med att de har en fast dollarkurs som de har låst fast, dårå.

//

MARTIN: Om dollarn går åt andra hållet, blir det inte tvärtom då?

SÄLJARE: Den kommer aldrig att sjunka så pass mycket. Då ska ju dollarn rasa med halva beloppet ungefär och då hamnar vi en extrem ekonomisk kris, globalt över hela världen. Då är det nog ingen som klarar sig.

//

MARTIN: Hur sa du att de här har gått under året?

SÄLJARE: Den som har lite mer aktier, då, den har legat som mest minus fem. Den andra har legat på minus tre. Däremot var jag inne och totade på Falcon Balanced i dag, och då låg den på noll. Och det är ju positivt. Hade det varit för något år sedan hade det varit jättedåliga siffror, men nu ser ju marknaden helt annorlunda ut. Nu får man vara glad för allt som inte ligger minus.

– Den tuffare fonden, Aggressive, i går låg den på minus en procent. Då har den fallit lite grand den också på grund av raset i förrgår, då.

– Men när jag har tittat på dem tidigare i veckan så har de faktiskt gått plus. De har ändå en uppåt­gående kurva. De har visat gröna siffror. Så det är fonden som jag anser vara ett bra val för att säkra upp sina pengar.

MARTIN: Får jag betala något till er för att ni gör den här tjänsten?

SÄLJARE: Nej, vi är faktiskt helt kostnadsfria. Vi får in våra pengar från annat håll än att ta dem från våra kunder.

MARTIN: Falcon, är det ni som förvaltar dem?

SÄLJARE: Nej, det är det inte. Vi tittar ju lite mer globalt på fonder. I dag så är det ett av de bättre alternativen på marknaden anser jag, just därför att de har den strategi som de har. Fonder som vi tycker är intressanta för vi en dialog med så att vi uppdaterar mot fondförvaltarna med jämna mellanrum så att de fortsätter hålla det tänket som vi tycker är bra. Är det så att vi har en fond som vi tycker börjar gå åt ett helt annat håll eller tänka helt annorlunda än vad vår vision är – då rekommenderar vi inte dem längre.

MARTIN: Så det är inte så att ni har något särskilt samarbete med dem?

SÄLJARE: Nej, utan vi har en dialog med dem i dag om fonder vi tittar på.

MARTIN: Så ni är oberoende, kan man säga?

SÄLJARE: Ja, det är ju lite så att visst, om vi hittar en fond som vi anser är bra och vi ger dem kunder så får vi en viss ersättning. Om kunderna är nöjda. Om kunderna inte är nöjda så får vi ingen ersättning alls. Det är därför det är viktigt för oss att verkligen leta efter fonder som verkligen är bra, som har en bra strategi när det gäller premie­pensionssparande. För beroende på vilken marknad de vänder sig till så har de ju olika strategier. En sån som lämpar sig väldigt bra att ha i en aktieportfölj kanske inte är precis lika bra att ha i en premiepensionsportfölj.

MARTIN: Hur har Falcon gått historiskt?

SÄLJARE: De är inte funnits så länge ... själva förvaltningen har funnits i 15 år, men de ändrade lite för ett tag sen, bytte förvaltare och bytte stra­tegi för ett tag sen. Och det var därför som vi blev intresserade av att gå in ... av att titta på dem för att de har skaffat en annan strategi. Så de har inte så lång historik tyvärr. Det är därför vi har en ganska nära dialog med dem för att se att de säljer den strategi som de har gått in och tänkt om då. Det var ganska mycket förändringar för ett halvår sedan. Mycket ändringar i sina portföljer och sina aktieinnehav och så.