Tonåring drunknade under skolutflykten

1 av 3
NYHETER

En tonårpojke har drunknat i Alafors i Västra Götaland.

Olyckan inträffade i samband med en utomhusaktivitet där flera skolor deltog.

– Det var upprörd stämning. Jag såg barn som grät, säger ett vittne som såg räddningsinsatsen.

En pojke i 15-årsåldern försvann under vattnet i en sjö i Alafors i Ale kommun tidigare på fredagen. Larmet kom vid 11-tiden. Efter en större räddningsinsats, där räddningstjänsten bland annat sökte med dykare, hittades tonåringen som fördes med helikopter till sjukhus i Göteborg.

Pojken har nu avlidit. Beskedet kom vid 14-tiden.

– Ja, personen har avlidit och de anhöriga är underrättade, säger Lisa Klang, presstalesperson på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Flera vuxna på bryggan

Representanter för Ale kommun höll vid 16.00 en presskonferens för att informera om olyckan. Björn Järbur är kommunchef i Ale.

– Under förmiddagen, innan elva, kom larm om ett drunkningstillbud i Alafors. Där hade flera niondeklassare samlats för den traditionella Alekampen. Vi förstod att det var allvarligt, säger han.

Björn Järbur säger att badet inte varit en del av den organiserade aktiviteten Alekampen, men att bad varit tillåtet förutsatt att man fått tillstånd och inte badade ensam. Det ska även ha varit vuxna närvarande på bryggan och flera ungdomar i vattnet när olyckan inträffat.

– En tragisk händelse som inträffat i Ale. Vi känner mycket med de som är drabbade, föräldrar, kamrater och andra berörda, säger en representant för kommunen.

Vem är ytterst ansvarig för ungdomarnas säkerhet?

– Under skoltid är det respektive skola, säger han till Aftonbladet.

Har något fel begåtts av de ansvariga?

– Vi kommer titta på det, men i dag har vi ägnat vår energi åt att ta hand om den här situationen och de som behöver stöd.

Räddningsarbete med dykare

Anders Frankenberg, räddningschef på Bohus räddningsförbund.

– Vi var på plats på åtta minuter efter att vi fått larmet med ytbärgare och vi började söka av området. Sedan anlände dykare från Göteborg som hittade pojken efter en och en halv minut. Eleven låg på botten. När vi fått upp honom påbörjades återupplivningsförsök direkt och sedan fördes han till sjukhuset med helikopter.

Räddningstjänsten kan inte säga hur länge pojken legat på botten.

Barnen grät

– Det var upprörd stämning. Jag såg barn som grät. Man utrymde hela badplatsen, vi fick backa flera hundra meter, säger ett vittne till Aftonbladet.

Kommunen kommer att hålla Backavik i Nödinge öppet under helgen för de vuxna och ungdomar som behöver prata. Under kvällen och helgen kommer också fritidsgården i Ale Kulturrum i Nödinge att hålla öppet för stödverksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ale