Fortsatt katastrofoväder i Frankrike och Tyskland

NYHETER

Minst elva personer har hittills dött till följd av de stora översvämningarna i Frankrike och Tyskland.

Efter en vecka av översvämningar ser de regntunga molnen inte ut att skingras.

Tvärtom väntas ovädret fortsätta under helgen.

Hittills har 20 000 personer i Frankrike evakuerats från sina hem och omkring 19 000 uppges vara strömlösa. Detta till följd av de stora översvämningarna som plågat landet i snart en veckas tid, rapporterar The Guardian.

I Paris skadades förra helgen elva personer, många av dem barn, när blixten slog ned under ett födelsedagskalas i Parc Monceau. Paris stad har inrättat en särskild krisorganisation som noga följer utvecklingen.

Hollande väntas utlysa katastroftillstånd

Vattnet i floden Seine uppges ha nått kritiska nivåer och populära gångstråk ligger sedan flera dagar tillbaka under vatten. På fredagkvällen uppmättes vattennivån till sex meter, vilket uppges vara den högsta på över 30 år. Den statliga järnvägsoperatören SNCF har också tvingats stänga en av huvudstadens tunnelbanelinjer.

Redan under torsdag eftermiddag bommade världens mest besökta museum, Louvren i Paris, tillfälligt igen för att man skulle kunna rädda de ovärderliga konstverken.

Loiredalen har också fått regn – motsvarande sex veckor på bara tre dagar.

Frankrikes president Francois Hollande har gått ut och sagt att regeringen i samband med ett sammanträde nästa vecka kommer att utlysa katastroftillstånd för de värst drabbade områdena, något Aftonbladet skrev om under fredagen. Detta för att kunna ge kommuner och städer tillgång till pengar för hjälpinsatser, uppger nyhetsbyrån AFP.

Många fler kan ha drunknat

I både Frankrike och Tyskland har flera människor dött till följd av översvämningarna. Hittills minst elva personer.

Under torsdagen sveptes en man på hästrygg sveptes med vattenmassorna när floden Evry-Gregy-sur-Yerre, sydost om Paris, svämmades över. En 86-årig kvinna hittades livlös i sitt hem i Souppes-sur-Loing i centrala Frankrike, där vissa städer upplevt de värsta översvämningarna på 100 år, skriver The Guardian.

Frankrikes miljöminister, Ségolène Royal, har i ett uttalande sagt att hon fruktar att fler kroppar kommer att hittas i takt med att vattennivåerna sjunker.

Även i Tyskland har plågats av extremväder. Precis efter att en ungdomsmatch i Hoppstaedten avslutats slog blixten ner i domaren. 35 personer rapporteras skadade, varav 30 barn. Tre personer, alla är vuxna, ska ha skadats allvarligt och förts till sjukhus, rapporterade Der Spiegel.

Sent på fredagskvällen slog två blixtar också ner på den tyska festivalen Rock am ring. Minst 30 personer skadades. Tusentals flydde in i sina tält när himlen svartnade och regn, åska och blixtar bröt ut, men musikfestivalen kunde senare fortsätta.

Blött inför fotbolls-EM

Ovädret håller nu på att dämpas. Men lågtrycket ser ut att ligga kvar över helgen och regn väntas över stora delar av Europa, däribland det hårt drabbade södra Tyskland och Frankrike.

– Ett lågtrycksområde täcker stora delar av centraleuropa samtidigt som luften i marknivå är varm och fuktig, det ger förutsättningar för kraftiga regn och åskväder, sa Charlotta Eriksson vid SMHI till Aftonbladet på torsdagen.

Ännu uppges det vara svårt att säga hur lång tid det kommer ta för de enorma vattenmassorna att sjunka undan.

Framåt fredag nästa vecka, den 10 juni, väntas 100 000 svenskar till Frankrike i samband med att fotbolls-EM drar i gång.

Svenska ambassaden i Paris uppmanar svenskar att följa läget på deras och berörda myndigheters webbplatser samt hålla ett öga på väderleksrapporter och varningar. Men ambassaden i Paris tycker inte att läget är sådant att svenskarna behöver ställa in planerade resor till den franska huvudstaden.

ARTIKELN HANDLAR OM