Terrorsekten IS pressas på flera fronter – och inifrån

1 av 5
NYHETER

Terrorsekten IS pressas på flera fronter – strider och bombräder pågår bland annat i Raqqa och Falluja.

Samtidigt uppges en intern massaker ha genomförts i jakten på förrädare.

– De har avrättat dussintals av sina egna som misstänks ha gett information till koalitionsstyrkorna, säger Rami Abdurrahman vid Syriska människorättsobservatoriet.

Irakiska säkerhetsstyrkor uppger på söndagen att de kopplat ett grepp om terrorsekten IS fäste i Falluja, skriver Reuters.

En ring uppges vara slagen runt staden och enligt general Abdel Wahab al-Saadi ska nu stadens södra delar kontrolleras av säkerhetsstyrkorna. Uppgifterna kommer efter två veckors strider kring Falluja som föll i IS grepp i början 2014, skriver Reuters.

Beskjuts av krypskyttar

Samtidigt rapporteras att många av de 50 000 civila som bor i staden försöker fly men att de beskjuts av krypskyttar och stoppas av dolda sprängladdningarna på vägarna ut i från Falluja. Reuters rapporterar också att människor i panik korsar floden Eufrat på ”vad som helst som flyter”.

– De använder tomma kylskåp, träskåp och fotogendunkar som båtar. Det är helt och hållet osäkert och oskyldiga drunknar, säger Shakir al-Essawi, lokal ledare i området, till Reuters.

Minst fyra människor rapporteras ha drunknat i floden under försöken att fly Falluja, nio uppges vara saknade.

Samtidigt uppges det pågå en ”tvillingoffensiv” i syriska Raqqa, som beskrivs som IS ”huvudstad”, skriver AP.

Där ska Syriska demokratiska styrkorna (SDF), bestående av kurdisk och arabisk milis, ha attackerat förstaden Manbij med understödd av flygbombningar från de USA-ledda koalitionsstyrkorna, skriver TT.

Viktig försörjningsrutt

Staden ligger längs en viktig försörjningsrutt som förbinder IS-fästet al-Raqqa med den turkiska gränsen.

Överste Patrick Ryder, som är talesman för USA:s centralkommando, sa i går  att IS hade tagit kontroll över 100 kvadratkilometer territorium under sin framryckning.

Över 55 flygräder har genomförts. Enligt Ryder är målet att störa IS:s förmåga "att förflytta styrkor, vapen, finansiering, förråd in mellan Syrien och Irak, skriver TT.

Samtidigt som terrorsekten förlorar mark, pengar och rekryter så pågår det enligt nya uppgifter också interna utrensningar.

Dussinstals av terrorsektens medlemmar ska ha avrättats i jakten på förrädare inom IS, rapporterar AP.

Bakgrunden ska vara misstankar om att IS-medlemmar säljer information om var högt uppsatta ledare inom terrorgruppen befinner sig till koalitionsstyrkorna. Enligt misstankarna ska det även ha placerats ut gps-sändare som låter koalitionsstyrkorna ”prickskjuta” mot sina mål, enligt AP.

”Hitta informatörer”

Massavrättningen av de egna ska ha skett efter att IS-ledaren Abu Hayjaa al-Tunsi sprängdes till döds vid en drönarattack i mars i år. Den tunisiska terroristen ska ha varit på väg genom norra Syrien för att ledda IS-styrkor när hans fordon attackerades, skriver AP.

Sedan dess har 38 IS-medlemmar avrättats, misstänkta för att ha möjliggjort drönarattacken.

För att avskräcka ska IS ha visat upp de döda offentligt men även avrättat misstänkta spioner på ofattbart grymma sätt, till exempel genom att sänka ner dem i syra.

Utöver avrättningar så försöker terrorsekten också ”röka ut” spioner genom att sprida falsk information om bland annat var ledaren Abu Bakr al-Baghdadi befinner sig. IS-terrorister kan också stoppas och när som helst få sin telefon undersökt av sina egna, enligt AP:s uppgifter.

– Daesh fokuserar nu på att hitta informatörer eftersom de förlorat många ledare som är svåra att ersätta, säger en irakisk säkerhetskälla till nyhetsbyrån.

– Nu har alla IS-ledare rätt att döda vem som helst som de misstänker ger information till koalitionen.