Tjuvarna stal familjens husdjur

1 av 8
NYHETER

När tjuvarna gjorde inbrott hos familjen Hellstrand nöjde de sig inte med att stjäla värdesaker – de tog också familjens hund och papegojor.

– Hur kan man ta någons djur? säger Lisbeth Hellstrand.

När Lisbeth Hellstrand och hennes dotter kom hem till villan utanför Avesta på torsdagseftermiddagen upptäckte de att något inte stämde.

– Min dotter låste upp och gick in. Hon såg att altandörren stod öppen och såg att det var stökigt. Dörren till mitt kontor var uppbruten. Vi förstod genast att det hade varit ett inbrott. Vi stannade utanför och ringde polisen, säger hon till Aftonbladet.

Tog familjens älskade djur

Det visade sig att ett flertal inbrottstjuvar hade brutit sig in. Men de hade inte nöjt sig med att ta alla värdesaker – de tog även familjens husdjur. Förövarna fastnade på film och så här i efterhand visar det sig att Hellstrands sett tjuvarna vid familjens butik inne i Avesta tidigare.

– De hade kollat om vi var där ett par gånger innan, så de måste vetat vilket hus de skulle till.

När förstod ni att era djur var försvunna?

– Ganska snabbt. De tog vår jacko-papegoja Pixi och våra två små dvärgpapegojor. Pixi är tio månader och hade precis börjat prata. Hon sa ”hej då” när man gick. Pixi är ett mycket intelligent fågel.

Den stulna jackon är grå med vita inslag, ringmärkt och cirka 30 centimeter hög. De två dvärgpapegojorna är 8-10 centimeter höga med röd och grå teckning. Djuren ska ha stoppats i väskor när de fördes bort.

– Sen tog de nog Dora, vår hund som är fyra, en gatuhund från Rumänien som vi tagit hand om.

Hunden är chippad.

Lisbeth Hellstrand säger att de inte är helt säkra på att tjuvarna tagit Dora, men att hon är försvunnen, så det är högst troligt.

Familjen har också en katt, men den lyckades gömma sig när tjuvarna var framme. På övervakningsfilmen från händelsen kan man se hur katten flyr undan inbrottstjuvarna.

”Svårt att gå och lägga sig”

Lisbeth Hellstrand säger att hon och familjen är skärrade och ledsna.

– Hur kan man ta någons djur? undrar hon.

Inbrottet får också hela familjen att känna sig otrygg.

– Vi har skruvat fast altandörren med stora skruvar nu, men det är svårt att gå och lägga sig om man inte vet om det står någon runt knuten.

Polisen har inte sagt något om möjligheten för familjen att kunna få tillbaka sina djur, men de gör vad de kan själva.

– Jag har redan lagt ut en annons på Blocket med en efterlysning, säger Lisbeth Hellstrand.

Ett ovanligt brott

Tommy Lindh är presstalesperson på polisen i Bergslagen. Han säger att husdjursstölder är mycket ovanliga.

– Jag känner inte till något sådant fall i Dalarna och då har jag jobbat som polis i 22 år, säger han till Avesta tidning, som var först med att berätta om inbrottet.