”Det är väldigt otäckt. Katastrofläge”

1 av 5
NYHETER

Norrköping. Många av de boende i elvavåningshuset i Norrköping fick fira nationaldagen inomhus.

Hissarna har stått stilla sedan i lördags och de äldre är fast i sina lägenheter.

– Jag tycker det är väldigt otäckt. Katastrofläge, säger Ingemar Gustafsson, 79.

I ett hyreshus på Gamla Lasarettsgatan i Norrköping har hissarna stått stilla sedan i lördags kväll. Fastigheten har elva våningar och många av hyresgästerna är pensionärer, vissa av dem i 80-årsåldern.

På grund av hisshaveriet kan flera av dem inte ta sig ut ur fastigheten. Vissa säger att de kan ta sig ner – men antagligen inte upp igen.

– Jag tycker att det är väldigt otäckt. Katastrofläge. Det finns de som inte kan ta sig ut, säger Ingemar Gustafsson, 79.

Han bor själv på sjätte våningen, och har varit tvungen att gå upp för trapporna en gång redan – något han inte vill göra om. Och han är orolig för de som bor ännu högre upp i huset.

– Jag ringde till Hyresbostäder, men de hänvisade till ett akutnummer hos hissföretaget, men det var ingen som svarade där. Det är ett elände, säger han.

Hänvisade till akutnummer

Hyresbostäder är Norrköpings största fastighetsägare och äger över 9 000 bostäder.

En kvinna, som vill vara anonym, bor på tionde våningen i det aktuella huset. Hon har också ringt både hyresvärden och hissföretaget.

– Jag sa åt dem att handlar det om en reservdel så får de se till att flyga in den. Det här är obehagligt.

Under söndagen var någon på plats och tittade på problemet. Det resulterade i att det nu satts upp lappar med beskedet att felet kommer att åtgärdas den 8 juni, det vill säga under onsdagen.

Till dess är de boende hänvisade till trapphuset.

Problem i flera år

Flera boende i fastigheten som Aftonbladet pratat med säger att det varit problem med en av de två hissarna under flera år.

Jan-Åke Carlsson, 77, går på medicin som är förebyggande för hjärtattacker. Han berättar att han suttit fast i en av husets hissar vid två tillfällen, senast i februari. Och även om han inte är så orolig för sin egen hälsa så är han det för andras. Han vet att flera av hans grannar inte har möjlighet att ta sig tillbaka upp till sina lägenheter om de måste gå ner och ut. Eller så kommer de inte ut alls, eftersom de måste ha rullator när de går.

– Det går inte att få en bår upp eller ner för de där smala trapporna om det skulle behövas. Jag vet, jag har jobbat inom sjukvården.

– Jag tycker det här är skandal. Hissföretaget tar inte sitt ansvar.

Aftonbladet har sökt hissföretaget och hyresvärden.

ARTIKELN HANDLAR OM