Ygeman kommenterar Milli Görüs-bilden

NYHETER

En bild på Anders Ygeman och Milli Görüs svenska ordförande figurerar nu på nätet.

Bilden togs enligt inrikesministern under ett nationaldagsfirande i Rinkeby.

– Det var 50-60 personer som tog en bild med mig. Jag visste inte, och vet fortfarande inte, vem han är, säger Ygeman.

Milli Görüs uppmärksammades på allvar när den förre bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) deltog på en middag där organisationens svenske ordföranden Yavuz Selim Celik närvarade.

30 om dagen vill ta selfies

I går fångades även inrikesminister Anders Ygeman på bild med Yavuz Selim Celik. Bilden har sedan dess figurerat på nätet och på tisdagsförmiddagen kommenterade Ygeman den.

– Det är en av många selfies som togs i går på nationaldagsfirandet i Rinkeby.

Turkiska Milli Görüs beskrivs av experter som en islamistisk organisation och har anklagats för antisemitism. Anders Ygeman säger att det är omöjligt att kontrollera vilka alla som vill ta bild med honom är.

”Ingen skulle kunna hälsa på mig

– Jag kanske träffar tre, fyra hundra människor i veckan, det är säkert 30 människor om dagen som tar selfies med mig. Det kommer att vara personer som jag inte sympatiserar med som kommer dra nytta av att jag är en öppen person som finns på gator och torg och träffar många människor, säger han och fortsätter:

– Jag har svårt att se att vi kan ändra våra rutiner så att vi helt kan förhindra det. Det skulle innebära att ingen person skulle få komma fram och hälsa på mig eller ta en selfie med mig, det tror jag skulle vara en olycklig utveckling.

Det har även figurerat en video på nätet där Ygeman intervjuas, i lokalen ska även turkiska riksförbundets tidigare viceordförande Barbaros Leylani befinna sig. Enligt Ygemans pressekreterare föreställer videon en presskonferens som hölls på UD i februari. De som närvarade vid presskonferensen hade blivit inbjudna av UD, säger pressekreteraren.

ARTIKELN HANDLAR OM