#inteensam: Läs chatten med Maja Lundgren från ROKS

NYHETER

Maja Lundgren, ROKS:

Hej, tack för att du delar med dig. Precis som du skriver så är det en våldtäkt du beskriver. Det låter som att han utnyttjade att du var berusad och han respekterade inte att du hade sagt nej innan. Det han gjorde var inte okej. Vad modigt av dig att berätta om det för honom när ni gjorde slut. Jag vill belysa att det är din upplevelse som avgör att det var ett övergrepp, om den ena partern inte vill, då är det upp till den andra att respektera det. Det var inte ditt fel och jag ser ingen anledning till att du skulle vara sur på dig själv. Om du vill ha någon att prata med så är du välkommen att höra av dig till någon av Roks jourer, som du kan hitta på vår hemsida. Ta hand om dig!

Kommentar från anonym 

Hej! Jag blev våldtagen utav mitt förra ex. Han hade ordnat en hemmafest hos honom och jag kom dit lite full, så jag gick och la mig i hans säng. Sen när alla hade gått hem, kom han och la sig och började ta på mig, fast jag hade sagt nej innan, samt att jag var väldig berusad. När jag senare innan vi gjorde slut berättade för honom om hur jag kände mig, så sa han bara att han inte ansåg att det var våldtäckt, utan han ansåg att jag ville ha sex och att jag aldrig hade sagt nej. Idag vet jag inte om jag ska vara sur på honom eller mig själv? Ibland känns det som att allt är mitt fel, och ibland hatar jag honom för det han gjort.

Maja Lundgren, ROKS:

Hej Karin, tack för att du delar med dig av vad du varit med om. Du beskriver att du varit med en kille som genomfört samlag med dig trots att du gjort motstånd genom att säga nej, det du beskriver är en våldtäkt. Det är inte okej och det spelar ingen roll att ni hånglade innan, han ska ha respekterat när du sa nej. Jag har pratat med andra tjejer som också beskrivit att de känner att de får skylla sig själva efter att de blivit utsatta. Jag vill verkligen påpeka att det ALDRIG är den utsattes fel, det är alltid förövarens fel. Tack för att du delar med dig, ta hand om dig!

Olivia Svenson:

Nu tar vi sista frågan till Maja Lundgren från ROKS!

Kommentar från Karin

Hej! Jag var 19 och gick med en kille hem från krogen. Vi började hångla i källaren där åkte mina strumpbyxor av. Sedan när vi kom upp till lägenheten så ville jag inte jag sa nej, men det ledde till samlag ändå. Efteråt gav han mig 100 kr till en taxi Fast jag sa nej så har jag alltid känt att jag har mig själv att skylla för det som hände.

Maja Lundgren, ROKS:

Hej, vad starkt av dig att söka hjälp! Det stämmer att bevisen brukar gå att spara så man kan fundera lite innan man bestämmer sig för att anmäla. Jag hör att du inte fick det bemötande du behövde få, och som du säger är det verkligen synd när man tar mod till sig och faktiskt söker hjälp. Jag har hört flera tjejer som berättat att de inte fått de stöd de behövt när de sökt professionell hjälp på olika platser. I sådana lägen är man alltid välkommen att höra av sig till en jour för att få stöd och hjälp.

Kommentar från A

Det värsta är när man vågar be om hjälp. Efter en våldtäkt gick jag upp till avdelningen för våldtagna kvinnor på SÖS. Då jag fortfarande var tveksam till om jag skulle polisanmäla fick jag veta att bevisen skulle finnas där ett tag om jag skulle ändra mig. Men döm om min chock då jag fick rådet "Ja, om du inte polisanmäler kan du ju hämnas på andra sätt. T.ex. sprida ut att han är dålig i sängen". Det var alltså rådet jag fick när jag behövde som mest stöd...

Maja Lundgren, ROKS:

Hej, tack för att du delar med dig, starkt av dig! Jag hör att du haft det tufft och verkligen kämpat på. Jag känner igen din historia och det är verkligen beklagligt att det blev så, så ska det inte behöva gå till. Kram till dig!

Kommentar från Liten

Blev våldtagen. INGEN förstår hur efterspelet blir.fotad invändigt, oron över sjukdomar å vänta på dessa svar. Polisen blandade ihop mina papper med en annan kvinnas våldtäkt. Samna aktnr! Ringde polis vilket de påstått jag inte gjort!! Dock kunde jag med hjälp av telefonlistor bevisa det. Polisen åkte inte ens HEM till The Rapist.väcktes inte ens åtal.Nerlagt som alla andra våldtäkter. Skamligt!!! Och följderna är katastrofala! Kram till alla Er som känner detsamma❤

Maja Lundgren, ROKS:

Hej, tack för att du delar med dig om vad du varit med om, jag hör att du har haft det tufft och du är stark som tagit dig igenom det! Och vad modigt av dig att anmäla! Tyvärr känner jag igen det du beskriver och det är många som anmäler men som inte leder vidare till en fällande dom. Om du vill ha kontakt med en jour för stöd så kan du hitta flera på Roks hemsida, dit kan du skriva även fast du inte bor kvar i Sverige. Som du skriver så får vi hjälpas åt för att det ska bli bättre. Ta hand om dig!

Kommentar från sad girl 86a

hej maja, jag är själv utsatt flera gånger av sexuella övergrepp och trakeserier men jag anmälde tråts blodiga bevis på mej och sjukhusvistelse trasiga klädbevis allt fanns där, men polisen sa tyvär är de för många som anmäler så det finns inte resurser attt fälla förövare, för mej var de kränkning och förnedrad som ja redan är utsatt ,men att känslan inte tagen på alvvar trots bevis var fruktansvärt, tyvär ledde allt de tråkiga ja flyttade utomlands och forftrande idag har ja svårt gå vidare efter de fruktansvärda händelserna från män i sverige ;( ja hoppas de blir lagändring och hårdare straff för förövare,ja är rädd vart vårt samhälle är påväg, hoppas de blir ljusare planet och vi alla hjälps åt,

Maja Lundgren, ROKS:

Hej Alexandra, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Precis som du säger så är det sexuella trakasserier du beskriver. Och du har så klart rätt att vara på jobbet utan att få kommentarer om din kropp. Jag hoppas att du har det bra på din nuvarande arbetsplats!

Kommentar från Alexandra

Jag blev sexuellt trakasserad på mitt förra jobb. Tre manliga kollegor tyckte att jag såg lesbisk ut, dvs att jag hade muskler och inga bröst. Eftersom jag har många vänner som är gay så brydde jag mig inte om huruvida jag i deras ögon såg gay ut eller ej, men varför man spanar in sina kollegor och har behov av att yttra sina åsikter vet jag än idag inte.

Maja Lundgren, ROKS:

Hej Richard, gällande din kommentar vill jag belysa att oavsett vad tjejer har på sig så ger det inte killar rätten att kommentera eller reagera hur de vill. Tjejer har rätt till att kunna klä sig hur de vill utan att behöva känna så som Fatima beskriver. Att kommentera tjejers utseende på ett ovälkommet sätt är trakasserier och inte okej.

Kommentar från Richard

Fatima, du vet väl att du är kvinna? Så länge som mänskligheten har funnits så har ni lockat oss. För vilken anledning? För att skapa barn, avkommor. Det är själva syftet, för att en kvinna blir intresserad utav en man och vise versa. Folk kan dra upp saker som att "vi har varit på månen", "vi har skapat något så komplicerat som en dator", osv men vi fungerar på samma sätt som vi gjorde +100.000 år sedan gällande fortplantning. NÄR du går runt med urringat så säger du en sak och en sak endast: "kolla på mig, jag är en fertil kvinna som söker en partner", typ. Det är ingen skillnad mellan att visa dina bröst (oavsett hur diskret du må vara) och påfågelns visning utav sina fjädrar. Du tror att burkan, polotröjor osv kommer att göra någon skillnad? Nej, det kommer det inte att göra! Så länge du ger ifrån dig vissa feromoner via håret, vad jag förstår, så kommer du att attrahera det motsatta könet. Detta gör varje fertil kvinna, innan hon når klimakteriet, en gång i månaden. ALLA skall vara rädd den dagen vi INTE fungerar på detta vis!

Maja Lundgren, ROKS:

Hej! Självklart är det inte bara tjejer som blir utsatta. Det du beskriver låter som ett övergrepp, vad modigt av dig att berätta om det! Att bli utsatt på det sätt du beskriver kan göra att man mår dåligt långt efteråt, om du har behov av det så kan du självklart söka hjälp, det finns jourer som tar emot både killar och tjejer, de brukar vara medlemmar i den andra riksorganisationen för jourer, Unizon. Jag hoppas du har fått eller kommer få det stöd du har rätt till.

Kommentar från Roffe

Det är inte bara kvinnor som blir utsatta. 2010 blev jag attackerad i av ett gäng med tonårsflickor. Dem slog mig och tvingade sedan av mig kläderna och tog sedan bilder med mobilen som snabbt spreds ut till byn. Gud vad jag skämdes!! Har aldrig vågat peka ut dem utan det blev jag som flydde!

Maja Lundgren, ROKS:

Hej och tack för din fråga! Vad bra att du ingriper när du ser att någon tjej blir utsatt! Jag tänker att det är upp till var och en hur mycket man vill engagera sig, så det kan du känna efter och välja helt själv utifrån din situation. Om du vill engagera dig i någon organisation så rekommenderar jag "Män för jämställdhet", du kan kolla upp dem!

Kommentar från Hintz-Padrich

Jag är man. Ser jag någon kille bete sig som ett as mot en tjej ingriper jag efter bästa förmåga; det brukar inte behövas särskilt mycket för att killen ska lägga av och pipa iväg som det fega fanskap han är. Hör jag någon försvara dylikt beteende gör jag med all önskvärd tydlighet klart för vederbörande vad jag tycker. Jag vill inte utmåla mig som offer - inser självklart att detta är en piss i Mississippi jämfört med att utsättas själv - men på vilka ytterligare sätt förväntas jag som man "ta ansvar"? Vad tror sig Zara-Larsson-feministerna få ut av att klumpa ihop oss män som föraktar den sortens människor lika mycket som vilken kvinna som helst med feluppfostrade idiotmän som vi inte har mer gemensamt med än att vi råkade födas med samma könstillhörighet? Det vore intressant med ett seriöst svar på detta.

Maja Lundgren, ROKS:

Hej, tack för din fråga! Jag är inte jurist så hur lagen fungerar är inte mitt expertområde. Men det jag kan säga är att en våldtäkt kan ske även om du frivilligt följt med någon hem. Du har alltid rätt att säga nej oavsett vad som hänt tidigare under kvällen. Och om någon genomför samlag mot din vilja, då är det en våldtäkt. Gällande fällande domar så är tyvärr min erfarenhet att det är svårt att få förövare dömda, det är ganska ovanligt att det blir fysiska skador efter en våldtäkt, vilket tyvärr kan försvåra rättegången. Men har du varit utsatt så är mitt råd att alltid anmäla, och som sagt spelar det ingen roll om du gått hem till personen frivilligt eller inte.

Kommentar från -

Hej maja, hur ser lagen på om en frivilligt tagit hem något eller följt med någon hem och där blivit våldtagen? Fälls de oftast eller frisläpps de?