Instruktör vid Försvarsmakten skottskadad

Flögs till sjukhus

Foto: MAGNUS WENNMAN
NYHETER

En instruktör vid Försvarsmakten har skottskadats under en övning i Karlsborg.

Skadeläget och omständigheterna är oklara.

– På grund av övningens art kommenterar vi inte det här vidare, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmakten.

Enligt ett kort pressmeddelande på Försvarsmaktens hemsida så ska instruktören ha skottskadats under tisdagseftermiddagen. Personen fördes till sjukhus med ”Försvarsmaktens helikoptrar” står det.

Men skadeläget är oklart.

Hur instruktören kunde bli skjuten under en övningen är oklart då Försvarsmakten inte vill berätta några detaljer om övningen eller vilka som deltagit i den.

– Övningens art gör att vi inte kommenterar detta mer än det vi skrivit, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Om det är en man eller en kvinna som skjutits och personens ålder är också okänt i nuläget.

På Försvarsmaktens hemsida skriver de att det i Karlsborg utbildas ”en lätt stridsbataljon och en underrättelsebataljon”. Sveriges Radio P4 Skaraborg publicerade tidigare under tisdagen en artikel om en pågående övning där just fallskärmsjägare från underrättelsebataljonen vid Karlsborg deltog. Övningen kallas ”Operation Harald” och innefattar bland annat ett moment där fallskärmsjägare skickas till Gotland där ”militärledningen misstänker att en fiende börjat med olika stridshandlingar på ön”, uppger P4 Skaraborg.

–  Vi övar på det vi tror är ett troligt scenario, säger övningsledaren Anders till P4 Skaraborg.

Jesper Tengroth vill inte kommentera om den skottskadade instruktören deltagit i den omskrivna övningen ”Operation Harald”.

Händelsen ska nu utredas av försvaret.

– Vi ska ta reda på hur det kunna inträffa och exakt vad som skett, säger Jesper Tengroth.

ARTIKELN HANDLAR OM