Åklagare lade ner utredningen – nu är Lotta, 41, död

Bara några dagar före dödsmisshandeln

1 av 5
NYHETER

När Lotta, 41, inte ville träffa 33-åringen längre blev han utom sig av ilska.

I lördags morse bröt han sig in hos henne – och misshandlade henne till döds.

Bara fem dagar tidigare hade åklagaren tagit beslut om att häva anhållandet av 33-åringen som då utreddes för grov kvinnofridskränkning.

Under hela helgen har ekonomiassistenten Lotta, 41, legat i respirator på Karolinska i Solna.

Men på tisdagseftermiddagen stängde läkarna av de livsuppehållande åtgärderna.

– Hon har varit hjärndöd och i dag beslutades i samråd mellan läkare, rättsmedicin och åklagare att det skulle stängas av, säger en anhörig.

De anhöriga beskriver de senaste dagarna som ett helvete. Vid lunchtid i lördags fick de ett samtal från sjukhuset om att Lotta hade blivit svårt misshandlad - och att läget var kritiskt.

– Han bröt sig in hos henne och gav sig på henne, säger en anhörig.

Blev snabbt hotfull

Våldet som Lotta utsattes för beskrivs av härdade poliser och sjukhuspersonal som "det värsta de sett".

– Hon var misshandlad till oigenkännlighet. Han har krossat hennes huvud och hon var alldeles blå på kroppen av övervåldet, säger en anhörig.

Enligt Lottas anhöriga inledde hon en kortvarig relation med 33-åringen i början av året.

Men redan efter några veckor av bekantskapen ska Lotta ha sagt att hon inte ville ses mer.

– Hon blev ju uppvaktad av honom i början men märkte hans aggressivitet och kontrollbehov efter 2-3 veckor. När hon försökte bryta med honom började han bli väldigt hotfull. Mot slutet var han som en stalker, ringde hela tiden och trakasserade henne, säger en anhörig.

Under våren tvingades Lotta bo på olika adresser på grund av hotbilden från 33-åringen som är villkorligt frisläppt från ett fängelsestraff för bland annat grov kvinnofridskränkning. Dessförinnan har han dömts för flera fall av misshandel som involverat kraftigt våld.

– Polisen har tagit det här på allvar med tanke på hans bakgrund, säger en anhörig.

Trakasserierna fortsatte och i förrförra veckan nådde de en sådan nivå att 33-åringen anhölls i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Lade ner utredningen

Bara fem dagar senare, i måndags förra veckan, hävde vice chefsåklagare Åke Olsson anhållandet.

Eftersom Åke Olsson är på semester har Västerorts åklagarkammare i Stockholm utsett åklagaren Maria Hävermark, som hade hand om fallet innan Åke Olsson, att kommentera beslutet.

– Det lades ner för att målsägaren inte ville medverka. Det här är ju ett målsägandebrott och om målsäganden inte berättar så kan man inte ha någon frihetsberövad, säger Maria Hävermark.

Enligt de anhöriga drog Lotta tillbaka sin historia efter svåra hot från 33-åringen.

– Hon drog tillbaka det hon sagt av rädsla. Hon kände sig så fruktansvärt rädd. Han hotade med att han skulle döda hennes vänner och anhöriga. Till och med hennes hund skulle han döda, säger en anhörig.

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem kommenterar händelseförloppet i fallet som "oroväckande" och anser att JO eller Åklagarmyndighetens interna utredare borde titta på vad som skett.

– Om det kommit fram uppgifter om att hon känt sig hotad och därför dragit sig ur borde det omedelbart ha föranlett en närmare utredning om hur det har gått till, vilka hot som har framförts och så vidare. Och skulle det vara så att de här uppgifterna finns med i utredningen och man inte gjort något åt det är det synnerligen allvarligt.

"Känns fruktansvärt"

Att grov kvinnofridskränkning skulle vara ett målsägandemål avfärdar han rakt av.

– Nej, det är ett allmänt åtalsbrott som åklagare är skyldig att hantera. Däremot är ju målsägandens berättelse mycket viktig, varför bevisningen kommer att försämras åtskilligt om huvudpersonen inte vill medverka. Därför är det viktigt att man tidigt i utredningen vidtar åtgärder som att filma förhör och annat så att man kan använda materialet ändå, säger Sven-Erik Alhem.

Aftonbladet har pratat med 33-åringens advokat Krister Jansson som inte vill lämna några kommentarer å sin klients vägnar. I stället hänvisar han till häktningsprotokollet som upprättades i går i Attunda tingsrätt där det framgår att 33-åringen medger grov misshandel men inte försök till mord som åklagaren yrkade på och fick igenom.

För Lottas anhöriga började sorgearbetet redan i lördags då läkarna gav besked om att hon högst troligt inte kommer att överleva.

– Det känns fruktansvärt. Lotta var en så väldigt fin människa som var mån om att alla omkring henne skulle ha det bra. Hon tog hand om sig själv och hade ett bra jobb. Hon hade hela livet framför sig, säger en anhörig.

Fotnot: Lottas anhöriga har godkänt att Aftonbladet publicerar hennes tilltalsnamn och bild.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM