Hillary vinner - men Bernie vägrar ge sig

NYHETER

SAN FRANCISCO. I natt säkrar Hillary Clinton den demokratiska nomineringen.

Men Bernie Sanders vägrar ändå ge upp.

– Primärvalet avgörs inte förrän vid konventet i juli, insisterade han så sent som i går kväll.

Redan under måndagskvällen slog flera nyhetsbyråer i USA fast att Hillary Clinton har det antal delegater som krävs och således är den första kvinnliga presidentkandidaten i den amerikanska historien.

Detta faktum  lär vidimeras när Montana, New Jersey, New Mexico, South Dakota, North Dakota och,  framförallt,  bjässen längst ut här i väst – Kalifornien – rundar av det rekordlånga primärvalet med en sista Super Tuesday i natt.

”Är inte avgjord”

Ändå tyder ingenting på att utmanaren Bernie Sanders tänker erkänna sig besegrad.

Han pekar på det faktum att Clintons nått slutmålet med hjälp av så kallade superdelegater.

– De ska inte lägga sina röster förrän vid konventet i juli och vi kan fortfarande få dem att ändra sig, dundrade han under ett valmöte i San Diego på måndagskvällen.

– 400 av dem slöt upp bakom Clinton redan innan ett endaste val hade hållits. Vårt jobb är att övertyga dem om att jag utan tvekan är bättre lämpad att gå upp mot Donald Trump i höst. Det här är inte avgjort förrän vid konventet i Philadelphia.

Pressen på den radikale senatorn från Vermont att kasta in handduken lär dock  bli enormt efter nattens slutkläm.

Förmodligen kommer till och med Vita huset, med president Obama i spetsen, kräva att han avslutar sin kampanj, så att det demokratiska partiet kan enas inför höstens duell mot Donald Trump.

Och Clinton själv tycks inte lägga någon större vikt vid att Sanders vägrar ge upp.

Ska hålla segertal

Visserligen mötte hon måndagskvällens uppgifter om att hon redan vunnit med högst dämpad entusiasm.

Supportrar och media fick ett kampanjmail där hon tackade alla som slitit så hårt för att nå ”det här ögonblicket”, men samtidigt slog den förra utrikesministern, senatorn och first ladyn fast att primärvalet inte är över förrän alla röster räknats.

Under nattens valvaka – som hon något oväntat håller hemma i New York, inte i Kalifornien  – väntas hon dock slå fast att hon vunnit och hålla sitt livs hittills mest eldfängda segertal.

ARTIKELN HANDLAR OM