Brittiska gåtan: Vem är mannen som reste till ett berg för att dö?

1 av 4
NYHETER

Han tog tåget 320 kilometer till Manchester för att gå upp och dö på en bergstopp i Saddleworth Moor.

Sex månader senare är den gamle mannens öde fortfarande ett mysterium.

Nu pekar ledtrådar i hans kropp mot Pakistan.

Sista gången den oidentifierade mannen sågs i livet var på puben The Clarence i byn Greenfield vid foten av nationalparken Peak Districts toppar.

– Han frågade bara om en vägbeskrivning till toppen av berget. Bara det, säger pubägaren Melvin Robinson till BBC.

Då var klockan kring 14 på fredagen den 11 december 2015.

Nästa person som ser mannen är cyklisten Stuart Crowther 21 timmar senare. Han var på väg uppför stigen ”The chew track” när han såg ur mannen låg raklång i vegetationen bredvid stigen vid toppen. Platsen kallas ”The Beauty spot”.

– Det verkade bara så märkligt att han låg helt parallellt med stigen, säger Stuart Crowther till BBC.

Då var mannen död, förgiftade av stryknin.

Fångades av övervakningskamera

Inte är mycket är känt om mannen i 65 till 75-årsåldern som tog sig upp på bergstoppen och dog. Han hade inga identitetshandlingar, ingen mobiltelefon eller andra saker som kunde avslöja vem han han var.

Däremot hittade polisen biljetter och kvitton som visade hur han tagit sig till platsen för sin sista vila.

Vid 09-tiden på fredagsmorgonen den 11 december köpte han en enkelresa i tunnelbanestationen Ealing Broadway i London. Cirka 50 minuter senare köpte han sig en tur- och returbiljett till Manchester vid Londonstationen Euston.

12.07 anlände han till Manchester och på stationen blev han kvar i ungefär en timme. Då köper han bland annat en färdigmacka och besöker apotekskedjan Boots.

Klockan 13 syns han på stationens övervakningskameror när han till fots gick mot stadskärnan och en timme senare är han på plats på puben i Greenfield och ber om en vägbeskrivning till toppen.

”Varför har han gjort resan?”

Sex månader efter att han hittades död på berget är hans identitet fortfarande ett mysterium och polisens försök att reda ut hur och, kanske framförallt, varför har inte lett någonstans, skriver BBC.

– Varför har han gjort den här resan? Varför just den dagen? Vad har han för koppling till området? säger John Coleman vid Londonpolisens enhet för saknade personer till BBC.

En detalj som särskilt förbryllar utredarna är att den okände mannen dött av strykninförgiftning. Något som rättsmedicinske läkaren Hilary Hamnett beskriver som ett av de tio värsta sätten att dö på.

– Strykninförgiftning är mycket ovanligt, jag har aldrig tidigare stött på det i min karriär, säger hon till BBC.

Ämnet går inte att köpa lagligt i Storbritannien men finns fortfarande tillgängligt i vissa delar av världen. Till exempel Pakistan, ett land som den okände mannen kopplas till av flera detaljer.

Söker lösningen i Pakistan

Bland annat den medicinburk han hade med sig och som kommer från just Pakistan.

Dessutom visade en av de tre rättsmedicinska undersökningarna som utförts på mannen att den metallplatta som opererats in i hans kropp också kom från Pakistan. Operationen ska ha skett någon gång före 2013, skriver BBC.

Nu hoppas polisen att operationen ska lösa gåtan med mannen som reste till bergstoppen och dog.

Röntgenplåtar som visar mannens operation och bilder på metallplattan har nu skickats till 12 olika sjukhus i Pakistan i hopp om att någon ska kunna avslöja den dödes identitet.

– Det kan finnas familjemedlemmar där ute som kanske inte en vet om att den här herren har dött. Jag anser att vi har en skyldighet mot familjen att ta reda på vad som hänt, säger John Coleman vid Londonpolisens enhet för saknade personer till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM