Språkrören vägrar bemöta kritiken

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
NYHETER

Miljöpartiets ledning anklagas för toppstyrning och för att rensa ut flera tunga partiföreträdare.

Trots den hårda kritiken vill språkrören inte uttala sig.

– Alla kommentarer med anledning av förändringar som skett i riksdagsgruppen hänvisar vi till gruppledaren, säger Pasel Assalum, politisk sakkunnig hos Gustav Fridolin.

Den nya striden i Miljöpartiet har blossat upp sedan två av partiets riksdagsledamöter petats från sina poster. Både Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson, säger att anledningen till petningen är att de anses vara illojala när de tar ställning mot partiet i vissa laddade frågor.

Tolererar inte avvikelse

I går gick partikamraterna Jabar Amin och Annika Lillemets ut och meddelade att de tänker lämna sina poster i protest.

– Att de nu tvingas gå, eller avsätts i praktiken, är inget annat än en toppstyrning och en repressiv ledningskultur som nu under Gustav Fridolin har kommit in i partiet. Och man tolererar inte en avvikelse ens på en procent, sa Jabar Amin i går.

Vill inte kommentera

Aftonbladet har under förmiddagen sökt kommentar från språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Deras respektive pressekreterare meddelar att de är på klimatmöte i New York men att de ändå inte avser att kommentera den interna kritiken.

– Alla kommentarer med anledning av förändringar som skett i riksdagsgruppen hänvisar vi till gruppledaren, säger Pasel Assalum.

Gruppledare Maria Ferm sa i går till TT att det var ett brett stöd i riksdagsgruppen för att Carl Schlyter och Valter Mutt skulle gå.

ARTIKELN HANDLAR OM