Strömlöst där stormvindar drar fram

Foto: FOTO: THINKSTOCK
NYHETER

Stormvindar sveper över Sveriges nordligaste län. De kraftiga vindbyarna ställer till det med elförsörjningen och tusentals hushåll är utan ström.

– Det är vädret som är orsaken. I morse drog det in ett omfattande lågtryck med väldigt hårda vindar som spridit sig i Norrbotten, Västerbotten och även i Västernorrland, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Omkring 5 400 av Vattenfalls kunder i framför allt Norrbotten och Västerbotten är nu utan ström. Strömavbrotten orsakas, enligt Roger Lindmark, av ledningar som slås ihop och skapar kortslutningar, eller av grenar och träd som faller över ledningarna.

SMHI har utfärdat klass 1-varning i Norrbottens läns inland med vindhastigheter på upp till 21 meter per sekund. I Lapplandsfjällen kan vindarna lokalt nå stormstyrka i kombination med snöfall på vissa håll. Hur länge prognosen gäller är oklart, men SMHI varnar för ett blåsigt onsdagsdygn.

Vattenfall har i nuläget ingen prognos för när elkunderna kan tänkas få sin ström tillbaka.

– Vi vet inte nu om det här är kulmen eller om det kommer mer, säger Roger Lindmark.

Det har även utfärdats en klass 1-varning för kulingvindar på Östersjön och längs med kusten med vindar mellan 14 och 21 meter per sekund.

Risk för snö

I vissa fall finns det till och med risk för snö.

– Det är i dag och i morgon allra störst risk för snö i fjällen, samt vid Norrbottens kust- och inland, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

Är det dags att ta fram snöskotern?

– Nej, vi har så pass varmt i backen att snön inte lär lägga sig.

I södra delarna av landet blir det dock bättre och om molnen håller sig borta kan det bli upp till 25 grader.

Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, säger att temperaturen kommer att sjunka över lag under veckan.

– Jag gillar vädret som är nu, sol med lagom varmt. Men det ser inte så roligt ut i landets norra delar de kommande dagarna. Över lag ser det ut att bli som en sommar ska vara – sol med stackmol, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI