App ska varna för terrordåd under EM

1 av 3
NYHETER

Inför det stundande EM har den franska regeringen släppt en app som ska varna och informera vid en eventuell terrorattack uppger brittiska Sky News.

Säkerheten inför sommarens fotbolls-EM i Frankrike är skyhögt sedan flera instanser varnat för att turneringen kan vara ett potentiellt mål för terrorattacker. Inför premiären på fredag har den franska regeringen därför släppt en app som ska varna vid eventuella terrorattacker i landet rapporterar Sky News. 

Finns på engelska och franska

Appen, som fått namnet SAIP, Système d'alerte et d'information des populations, är tänkt att både varna och ge användaren pålitliga uppdateringar inom femton minuter efter att något inträffat. Enligt den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve ska appen ”hålla allmänheten uppdaterad med det vi vet”. Appen finns tillgänglig både på engelska och franska och går att ladda ner gratis både till iPhones och Android-telefoner.

”Finns risk för terrorangrepp”

Geografiska koordinater används för att ge användaren så anpassad information som möjligt, utifrån vart hen befinner sig och var det eventuella terrordådet har inträffat. Vid en misstänkt terrorattack varnas användaren genom att skärmen färgas röd och ordet "ALERT" visar sig på skärmen med en kort beskrivning av hotet. För att inte försätta en användare i fara om denne gömmer sig för potentiella terrorister så ger appen varken ifrån sig ljud eller vibrationer. Under söndagen medgav president Francois Hollande i ett uttalande att det finns risk för terrorangrepp under turneringen, men att han lovade att vidta alla möjliga åtgärder för att genomföra turneringen.

Misstänks för att planera 15 terrorattack

Aftonbladet har tidigare berättat om en fransk medborgare som greps i slutet av maj på gränsen mellan Ukraina och Polen efter att ha försökt smuggla stora mängder vapen och sprängmedel från Ukraina. Beslaget bestod av bland annat 100 kilo sprängämnen och Kalasjnikov-gevär. Enligt Ukrainas säkerhetstjänst planerade mannen 15 attacker i samband med fotbolls-EM i Frankrike och tänkte slå till mot muslimska och judiska helgedomar. Mannen sitter fängslad i Ukraina men kan komma att utlämnas till Frankrike. Det är oklart om mannen agerade på egen hand eller har kopplingar till någon grupp.

ARTIKELN HANDLAR OM