Jesper skjutsade liftare – döms för människosmuggling

”De kör över mitt liv”

NYHETER

Jesper Johansson, 22, döms för människosmuggling av dansk tingsrätt efter att ha skjutsat liftare in i landet.

– Det kändes väldigt konstigt. Jag kände mig smutsig, som om jag gjort något grovt, jag hade ju ingen aning, säger Jesper.

I höstas befann sig 22-åriga Jesper Johansson i Berlin hos sin flickvän efter att hans band avbrutit sin turné. I det här läget hade Jesper det knapert ekonomiskt men behövde ändå ta sig hem till Sverige.

– Då tipsade min flickvän mig om att ladda ned en app där man kan hitta människor som kan samåka med en och på så sätt få hjälp med utgifterna.

Kollade alla pass innan avfärd

Jesper laddade ned appen och där fick han kontakt med några människor som ville åka med i bilen. Innan de åkte kollade han allas pass för att se att de hade giltiga identitetshandlingar så att de kunde resa över gränserna. Allt såg bra ut och de begav sig till en färja som tog dem från Tyskland till Rødby i Danmark.

Där möttes de av den danska gränspolisen som samlade ihop passen – saken var den att en av passagerarna helt plötsligt saknade sitt.

– Först trodde jag att han hade missförstått och försökte förklara för honom vad han skulle visa, säger Jesper.

Men personen i fråga hade inte sitt pass och Jesper togs in på förhör. Han fick veta att han var misstänkt för människosmuggling och sattes i häktet i 16 timmar.

– Det kändes väldigt konstigt. Jag kände mig smutsig, som om jag gjort något grovt, jag hade ju ingen aning.

Domen: fängelse och böter

Det blev rättegång i Nykøbing-rätten i Danmark, i början på juni kom domen. Jesper dömdes till 30 dagars fängelse och till att bekosta rättegången, en summa som ligger på mellan 80 000 och 100 000 kronor. Dessutom är han bannlyst från Danmark i sex år. 

– Jag hade tre vittnen som styrkte mitt vittnesmål – att jag hade kollat pass på alla.

Men ändå gick rätten emot Jesper.

”Döms enbart för att statuera exempel”

Han skriver om sin situation i ett Facebookinlägg: ”Jag kommer bli straffad efter detta då jag tagit upp en liftare den 21 oktober 2015 i Berlin som senare har slängt sitt pass efter vägen efter att ha visat mig det, eller haft falskt pass, på väg över gränsen från Tyskland till Danmark. I rättegången hade jag tre vittnen som styrkte att jag kollat pass och verifierade mitt vittnesmål. Ändå så döms jag till den högsta straffsatsen enbart för att statuera ett exempel åt det danska rättsväsendet med motiveringen att jag inte kollade pass (…). Jag håller i nuläget på att kolla över möjligheterna att göra en kickstarter eller gofundme för att inte gå under”.

”De kör över mitt liv”

Jesper har överklagat men vet inte än när det kommer att tas upp i domstol igen. Han känner att framtiden är oviss och att han inte kan planera framåt, livet har stannat menar han.

– Jag är väldigt upprörd över det danska rättssystemet. De kör över mitt liv fast jag egentligen inte gjort något, jag förtjänar inte det här.

Enligt åklagaren i målet, Kristine Laustsen, är fängelse för den här typen av brott vanligt.

– Det här är det normala straffet för människosmuggling, säger hon till Metro.