Matbutiken tar ställning – hissar regnbågsflaggor

Handlaren Erik: ”All kärlek är bra kärlek”

1 av 2 | Foto: Privat
NYHETER

Kommunen vägrar hissa regnbågsflaggan under West Prideveckan. Då tar livsmedelshandlaren Erik Almhöjd saken i egna händer – och hissar regnbågsflaggor utanför sin butik.

– Vi vill visa alla att vi i alla fall tar ställning, säger Erik.

Den 27 maj skrev SVT om att Öckerö kommun utanför Göteborg väljer att inte hissa några regnbågsflaggor under West Pride-veckan som inleds under onsdagen.

– Vi flaggar endast på officiella flaggdagar eller då någon anställd i kommunen gått bort, och då med svenska flaggan, aldrig annars och inte med några andra flaggor, sade Jan Utbult (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen till SVT.

”All kärlek är bra kärlek”

Som en motreaktion på kommunens flaggvägran har handlaren Erik Almhöjd valt att hissa regnbågsflaggor utanför sin butik.

– I Göteborgs kommun ska de flagga till exempel. För en del är detta en självklarhet men tyvärr inte för alla. Då vill vi ta ställning för att visa var vi står i frågan. Vi vill visa att all kärlek bra kärlek, säger Erik.

Initiativet hyllas av kunderna

Erik var orolig under tisdagskvällen efter att ha fattat beslutet då det i egenskap av handlare kan vara problematiskt att ta ställning i frågor.

– Det var lite svårt att sova igår, jag har inte sett några regnbågsflaggor i kommunen tidigare. Men jag är väldigt glad att vi gjorde det. Jag kunde inte för mitt liv tro att det skulle bli så här, jag har fått så mycket ryggdunkningar och härliga ord. ”Vad härligt att ha en modern Ica-handlare”, var det en som sa. Det är nästan så man blir tårögd, säger Erik.

Vill skapa debatt

Utöver att hissa regnbågsflaggor utanför butiken kommer de att skänka fem procent av veckans intäkter till Regnbågsfonden. Erik hoppas att initiativet ska skapa debatt i kommunen.

– Vi skickade även ut ett brev till alla våra kunder där vi förklarar att vi kommer att flagga och vad flaggan står för. Jag hoppas att frågan lyfts ännu mer här, det är helt klart.

Följ oss på Facebook