Flera anlagda bränder i Göteborg

Tre personer skadade: ”Det är helt fasansfullt”

1 av 8
NYHETER

En man i 50-årsåldern misstänks ha tänt eld på sex byggnader i Göteborg – för att han skulle vräkas.

På flera adresser bor anställda på företaget Familjebostäder som mannen hyrde en lägenhet av.

Tre personer har förts till sjukhus.

– Det är helt fasansfullt, säger kommunikationschefen Katrin Amgarth.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta Aftonbladet!

Vid 04.58 fick räddningstjänsten larm om en lägenhetsbrand på Nickelmyntsgatan i Göteborgsstadsdelen Högsbo. Enligt polisen hade någon hällt in brandfarlig vätska genom brevinkastet och tänt på.

Omkring en timme efter det första larmet fick räddningstjänsten rycka ut till en ny eldsvåda. Då brann det kraftigt i en lägenhet på sjätte våningen på Pontus Wiknersgatan i Johanneberg.

Två boende fick fly undan lågorna genom att ta sig ut på balkongen. På bilder syns hur de räddas av brandkårens stegbil. Personerna har förts till sjukhus med lättare rökskador.

Under räddningsarbetet skadades också en brandman när en fönsterruta krossades. Branden ledde till kraftig rökutveckling i trapphuset.

Finns samband

Ungefär samtidigt kom ett larm om en brand i ett socialkontor i Västra Frölunda. Det har även brunnit i en villa i Billdal.

Vid 06.16 började det brinna i ett hus på Dalavägen i Högsbo. Ungefär en kvart senare kom ytterligare ett larm, denna gång brann det i en lägenhet på Bronsåldersgatan i Västra Frölunda.

Enligt polisen finns det ett samband mellan bränderna.

– Det är samma modus i samtliga fall. Någon har hällt ut brännbar vätska, förmodligen bensin, och tänt på. Sedan har personen lämnat platsen, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– Det finns en gemensam nämnare mellan de här platserna. Vi misstänker att bränderna är riktade mot personer som bor på adresserna. Det handlar sannolikt om en person som är missnöjd och det tar sig uttryck på det här sättet. Det är social misär.

En man gripen

Vittnesuppgifter tyder på att samma person ligger bakom flera av bränderna, enligt Christer Fuxborg.

Vid 08-tiden kom beskedet att polisen gripit en misstänkt gärningsman.

Den misstänkte är en man i 50-årsåldern. Enligt polisen kan orsaken till bränderna vara att mannen känt sig illa illa behandlad av företaget Familjebostäder som han hyrt en lägenhet av. På tre av adresserna bor personer som arbetar i bolaget.

”Många störningsärenden”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen under en längre tid ha misskött sin lägenhet. Han uppges bland annat ha legat efter med hyran.

– Vi har under lång tid försökt hjälpa den här personen för att försöka bringa ordning i hans boende. Det har varit väldigt många störningsärenden, och till slut blev det inte hållbart. Vi måste också ta hänsyn till våra andra hyresgäster, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.

Bolaget beslutade att vräka mannen, och fick rätt i hyresnämnden. På morgonen i dag skulle han ha lämnat sin bostad. Beslutet har dock överklagats till hovrätten.

– Avvisningen var inställd eftersom ärendet fortfarande räknas som öppet, säger Katrin Amgarth.

Enligt henne är det inträffade mycket ovanligt.

– Jag har aldrig hört talas om att något liknande hänt vid något allmännyttigt bostadsbolag i Sverige. Det är helt fasansfullt, säger hon.

Rubriceras som grov mordbrand

Samtliga incidenter rubriceras som grov mordbrand. Mannen har förhörts under dagen. Det är i nuläget oklart hur han ställer sig till anklagelserna.

Polisen uppmanar vittnen till bränderna att höra av sig.

– Alla som har sett något som kan hjälpa oss att lägga det här pusslet får gärna ta kontakt, säger Christer Fuxborg.

Om du har gjort observationer som kan vara av intresse, ring polisen på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM